Buitenplaats Vegtvliet

Foto: 
    Albert Speelman - 2007

Ligging

Breukelen - Rijksstraatweg 220

Andere benaming

Vechtvliet

Geschiedenis

De buitenplaats Vegtvliet werd omstreeks 1670 gebouwd in opdracht van de Amsterdamse koopman Willem van den Broeck door Philip Vingboons. Na zijn dood erft zijn zoon Willem.

Tekening 
      A Rademaker, 1791

Nog geen 100 jaar later, rond 1750, wordt het huis ingrijpend verbouwd. Het uiterlijk dat het huis toen kreeg heeft het nog steeds. Het huis bestaat uit twee bouwlagen en is aan de wegzijde vijf ramen breed. In het midden bevindt zich een rijk gedecoreerde ingangspartij in laat-Lodewijk XV-stijl. Boven de ingangspartij bevindt zich een gebogen daklijst.

In de jaren 20 van de 18e eeuw ondergaat het huis opnieuw een aantal wijzigingen. De voordeur, die zich eerst aan de Vecht-kant bevond, wordt verplaatst naar de kant van de Rijksstraatweg, terwijl de nieuwe voorgevel wordt opgeknapt en aangepast aan zijn funktie van nieuwe voorgevel. De nieuwe achtergevel wordt ook aangepast en verfraaid met een tot het dak reikende erker, waarin zich de eetkamer bevindt.

Als men vanaf de Rijksstraatweg naar het huis kijkt ziet men 2 grote beelden staan. Deze beelden bevonden zich oorspronkelijk in 2 nissen van de vroegere achtergevel en werden na de verbouwing van rond 1720 verhuisd naar de hoeken van het balkon. Dit beviel slecht, omdat de beelden te groot waren voor deze plaats en daarom werden ze verplaatst naar de begane grond. De beelden stellen goden voor en ze werden vervaardigd door de Amsterdamse beeldhouwer Ignatius van Logteren.

In de 18e eeuw heeft het huis nog een tijdje dienst gedaan als opvoedingsgesticht voor meisjes en werd daartoe van binnen geheel vertimmerd tot klein kamertjes. Door een latere eigenaar is het interieur weer geheel in oude stijl gerestaureerd.

Ten slotte werd Vechtvliet in de jaren zeventig van de vorige eeuw opnieuw volledig gerestaureerd.

Bewoners

Huidige doeleinden

Particuliere bewoning

Opengesteld

Niet toegankelijk

Foto album

Meer foto's en tekeningen van Vechtvliet

Foto's

Foto: 
    Albert Speelman - 2007

Bronverwijzing