Buitenplaats Sterreschans

Foto: 
    Albert Speelman - 2007

Ligging

Nieuwersluis - Rijksstraatweg 18

Geschiedenis

Na het rampjaar 1672, waarin de Fransen enorm hadden geplunderd in de provincie Utrecht, werden er op de grens van Holland en Utrecht verschillende schansen gebouwd, om de Republiek verder te beschermen tegen de Fransen.

Eén van de schansen, een rechthoekig omgracht terrein tussen de Rijksstraatweg naar Amsterdam en de Vecht, werd in 1673 aangelegd door de Hollanders onder aanvoering van kolonel Stockheim tussen Breukelen en Nieuwersluis.

Nadat het oorlogsgevaar geweken was, stichtte David Rutgers op deze plek kort na 1688 een buitenplaats die hij de naam 'Sterreschans' gaf.

David Rutgers dempte een deel van de gracht rond het binnenterrein aan de zijde van de Vecht en bouwde daar een bescheiden huis met een rechthoekige plattegrond. Het was vijf trafeeën breed en bestond uit twee bouwlagen. Het terrein rond het huis kreeg een symmetrische aanleg, bestaande uit een middenas met aan beide zijden een boomgaard. Om het terrein kwam een singel met laanbeplanting, die alleen aan de kant van de Vecht gedeeltelijk opengelaten werd.

In 1763 werd de buitenplaats verkocht voor 32.500 gulden.

In 1815 wordt het huis gekocht door Adriaan Paets van Troostwijk, een lakenkoopman uit Amsterdam. Waarschijnlijk heeft hij opdracht gegeven het huis te verbouwen, naar men aanneemt onder leiding van architect A. van der Hart. In die tijd kreeg het huis grotendeels zijn huidige aanzien.

Sterreschans beschikt ook over een overtuin, hoewel het meer een overpark is, die zich aan de andere kant van de Rijksstraatweg bevindt. Dit park, waarin een slingervijver en een weiland de belangrijkste plaats innemen, is vermoedelijk een ontwerp van J.D. Zocher jr.

Bewoners

Huidige doeleinden

Particuliere bewoning

Opengesteld

Niet toegankelijk

Foto album

Meer foto's en tekeningen van Sterreschans

Foto's

Gravure 
    A Rademaker, 1791

Bronverwijzing