Buitenplaats De Colckhof

Ligging

Heino - Colkhof 6

Geschiedenis

In de 13e eeuw was hier vermoedelijk een versterkte hofstede en in de 18e eeuw werd hier een spieker gebouwd dat daarna diende als buitenverblijf. Opmerkelijk is dat dit spiekergebouw niet is afgebroken. In 1848 werd het geel gepleisterde neo-classicistische landhuis er voor geplaatst. In 1859 heeft het nog een verbouwing plaats gevonden en kreeg het huis haar huidige uiterlijk.

Over de eigenaars in de loop der tijden bestaat wat onzekerheid. In de 18e eeuw kocht barones Van Tubern-van Pallant de bezitting bij Laag-Zuthem. Vervolgens blijft het lang stil totdat in 1801 een veilingcataloges verschijnt, waarin het geheel gerenoveerde buiten aangeprezen wordt als een ideaal verblijf tijdens de zomer- als de wintermaanden. Op een zeker ogenblik koopt mevrouw Booghmans-Van Sonsbeek, haar broer heeft het nabijgelegen huis Den Alerdinck in eigendom, het huis.

In 1859 komt het huis in bezit van barones De Vos van Steenwijk-De Mey van Streefkerk. Zij breidt het huis uit met onder andere twee kamers en geeft het buiten zijn huidige aanzien. In het begin van de 20ste eeuw komt het in handen van Baron Van Dedem.

In 1989 wordt een groot gedeelte van de grond overgedragen aan de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten.

In de parkaanleg, waarschijnlijk ontworpen door de Zwolse tuinarchitect G.A. Blum, zijn onder andere een eendenhuis aan een vijver en een neoclassicistische theekoepel uit de 19e eeuw te vinden. De portierswoning uit dezelfde tijd aan de Hubertusallee en een arbeiderswoning aan de Zuthemerweg zijn in electische stijl gebouwd. Er is ook nog een tuinmanswoning uit 1919, gebouwd in cottagestijl. Verder zijn nog een ommuurde moestuin, een druivenkas en een 18e eeuwse boerderij met rieten kap en een hooiberg in de aanleg opgenomen.

Bewoners

  • 18e eeuw barones Van Tubern-van Pallant
  • - mw Booghmans-Van Sonsbeek
  • 1859 - barones De Vos van Steenwijk-De Mey van Streefkerk
  • 20ste eeuw Baron Van Dedem

Huidige doeleinden

  • Particuliere bewoning

Opengesteld

  • Het huis is niet toegankelijk
  • Het landgoed is vrij toegankelijk

Bronverwijzing

  • Overijssel voor ontdekkers.
  • Landgoederen bij Heino en Raalte. Twee fietsroutes

Foto's © Albert Speelman 2023

@