Buitenplaats Berg en Vaart

Ligging

Ankeveen - Cannenburgerweg 17-19

Geschiedenis

Van deze buitenplaats zijn de bouwrekeningen bewaard gebleven, waardoor wij weten dat het huis in de periode 1779 - 1782 werd gebouwd, en tevens in die tijd het parkje in landschapsstijl is aangelegd.

 

In 1779 kocht de Amsterdamse wijnhandelaar P.J. Eyma een stuk land van Jan Dedel, wiens familie in die tijd de aan de overzijde gelegen buitenplaats Boekesteyn bezat.

Het huis is twee bouwlagen hoog en heeft een vijf traveeën brede voorgevel, gericht naar de 's-Gravelandse Vaart. Het huis kreeg uiteindelijk een L-vormige plattegrond doordat men het gedeeltelijk naar de tuinzijde uitbouwde.

Voor het huis wordt het aanzicht bepaald door enkele rode beuken. Recent is in dit gedeelte een bescheiden aanleg in geometrische stijl gerealiseerd. Achter het huis ligt een aanleg in landschapsstijl, met een vijverpartij en een eilandje, in het westelijke gedeelte van het terrein.

Achter het 18e eeuwse koetshuis in de noordwesthoek van de buitenplaats werd onlangs door de eigenaren een oranjerie gebouwd in een stijl die met de buitenplaats harmonieert.

Bewoners

  • - 1779 Jan Dedel
  • 1779 - P.J. Eyma

Huidige doeleinden

Opengesteld

Bronverwijzing

  • Historische Buitenplaatsen in particulier bezit.

Foto's © Albert Speelman 2024

@