Buitenplaats Aelbertsberg

Ligging

Bloemendaal - Kennemerweg

Geschiedenis

Omstreeks 1789 liet Willem Philip Kops aan de Kennemerweg ter hoogte van de Krullenlaan een houten herenhuis bouwen voor zijn moeder. De nieuwbouw kwam in de plaats van een oud huisje, genaamd 'De Olijpot'.

Aan de zuidkant van de Krullenlaan werden voor het nieuwe herenhuis een jagerswoning, een tuinmanswoning en een schuur gebouwd. Bij de splitsing van 'Wildhoef' in 1820 kwam het houten herenhuis in handen van Anna Johanna Kops, die getrouwd was met jhr. mr. Jan Pieter Teding van Berkhout. Het houten herenhuis kreeg nu de naam Aelbertsberg. Bij dit huis hoorde ook het terrein van de voormalige buitenplaats 'Huis te Bloemendaal'.

In 1856 werd de buitenplaats in drieën gedeeld. Het deel met het herenhuis kwam in handen van Jan Pieter Teding van Berkhout jr. Op het tweede deel van de buitenplaats werd in 1870 'Villa Franca' gebouwd.

Jan Pieter Teding van Berkhout jr. stichtte in 1865 op een gedeelte van het terrein van zijn landgoed Aelbertsberg een nieuw landgoed, Dennenheuvel, met een villa. Deze is voor 1992 gesloopt.

Tussen 1921 en 1925 was in het oorspronkelijke herenhuis het Kennemer Lyceum gevestigd. Nadat de school naar nieuwbouw was vertrokken, werd het oude herenhuis omstreeks 1925 gesloopt. Op het terrein van het herenhuis werden de woningen aan de Kennemerweg gebouwd.

Bewoners

  • ca 1789 - Philip Kops
  • 1820 - Anna Johanna Kops x mr. Jan Pieter Teding van Berkhout
  • 1856 - Jan Pieter Teding van Berkhout jr.

Huidige doeleinden

  • Verdwenen

Bronverwijzing

  • Noord-Hollands Arcadia

Foto's

Foto's © Albert Speelman 2023

@