Buitenplaats Duin en Daal

Ligging

Bloemendaal - Lage Duin en Daalseweg 8

Andere benaming

De Tijd Leert Alles, (Duinendaal)

Geschiedenis

In 1599 bevond zich op het terrein van het latere buitenplaats de blekerij van Arent Pietersz. Deyman. In 1774 gaf de 'stilzittende bleker' Arent Lis de blekerij een nieuwe bestemming én een nieuwe naam: 'De Tijd leert alles'.

Omstreeks 1790 heette deze buitenplaats al Duin en Daal. Tussen 1804 en 1824 was op de buitenplaats een logement gevestigd. In 1824 namelijk werd het gekocht door Gedeputeerde Statenlid mr. Bonaventura Cornelis de Lange van Wijngaarden. Hij liet de landschapsarchitect Jan David Zicher jr. een nieuwe parkaanleg maken. Zocher bouwde omstreeks 1834 ook een jachtvertrek in Zwitserse stijl. Ook werd er nog een tuinmanswoning, plus een oranjerie, gebouwd.

Vanaf 1853 was mr. Jan Willem Arnold eigenaar. Hij gaf in 1856 de architect Abraham Nicolaas Godefroy opdracht een nieuwe stal met koetshuis te bouwen.

In 1898 werden het woonhuis en de directe omgeving overgedragen aan Hotelmaatschappij Duin en Daal, die er een hotel exploiteerde. De resterende gronden werden omstreeks 1897 aangekocht door de Binnenlandse Exploitatie Maatschappij van Onroerende Goederen. Deze gaf in 1900 de tuinarchitect Leonard Anthony Springer opdracht voor het terrein een wegennet te ontwerpen, de Hoge, Midden en Lage Duin en Daalseweg. Langs deze wegen werd bouwgrond verkocht voor aanleg van villa's.

In de Tweede Wereldoorlog werd het hotel gevorderd door de Duitse bezetter. Daarna was er tot 1983 een rusthuis van de Hervormde Gemeente Haarlem gevestigd. Tussen 1985 en 1988 werd het voormalige herenhuis verbouwd tot appartementencomplex.

Bewoners

  • 1824 - mr. Bonaventura Cornelis de Lange van Wijngaarden
  • 1853 - mr.Jan Willem Arnold
  • 1898 - Hotelmaatschappij Duin en Daal

Huidige doeleinden

  • Particuliere bewoning

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

  • Noord-Hollands Arcadia

Foto's

Foto's © Albert Speelman 2024

@