Buitenplaats Wildhoef

Ligging

Bloemendaal - Kennemerweg 24

Geschiedenis

De Bloemendaalse dominee Johannes Gravia kocht in 1713 een stukk land met een woning naast zijn pastorie aan het Kerkplein te Bloemendaal. Vervolgens breidde hij het terrein uit.

In 1756 wordt het huis en land door de erven van de dominee verkocht aan de Haarlemse burgemeester mr. Mattheus Willem van Valckenburg. Hij noemde zijn nieuwe terrein in 1756 Wildhoef. Ook hij breidde het terrein uit en liet verder een vinkenbaan aanleggen. In 1751 erfde hij ook de buitenplaats Veen en Duin met een herenhuis, de nog bestaande boerderij Veen en Duin aan de Aelbertsbergweg 1 en de drie huisjes van het voormalige buitentje De Veenberg aan de Laan van Boreel. Na de dood van Van Valckenburg in 1784 werd de buitenplaats geveild.

In 1787 werden Wildhoef en de gronden van de afgebroken hofstede Veen en Duin verkocht aan de doopsgezinde Haarlemse textielkoopman en -fabrikant Willem Philip Kops. Deze liet de buitenplaats renoveren en van een neo-classicistische voorgevel voorzien door de Amsterdamse architect Abraham van der Hart. In 1791 liet Kops een vierkante koepel bouwen door de Bloemendaalse meester-timmerman Lambertus Bouwens. In 1798 werd opnieuw een buitenplaats bij Wildhoef getrokken namelijk Saxenburg.

In 1820 werd de buitenplaats gesplitst in de landgoederen (Nieuw) Wildhoef en (Nieuw) Aelbertsberg. Vrouwe Cornelia Kops, die gehuwd was met Jan Willink Jansz., kreeg het gedeelte met het herenhuis Wildhoef. Bij Wildhoef hoorde toen nog de boerderij Veen en Duin en het terrein van de voormalige buitenplaats Saxenburg. In 1824 werd ook nog het meertje van Duin en Daal gekocht en bij Wildhoef getrokken.

In 1840 erfde Cornelia Willink de buitenplaats van haar moeder. Cornelia was getrouwd met mr. Jan Pieter A. van Wickevoort Crommelin. In 1841 lieten zij aan de Donkerelaan een koetshuis annex biljartkamer bouwen. In de winter werd het ook gebruikt als oranjerie. In 1874 kreeg de dochter van Jan Pieter en Cornelia de buitenplaats in bezit

In 1939 werd begonnen met de bouw van een rusthuis op het terrein van de voormalige hertenkamp in het park van Wildhoef.

Het huis werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door Duitse militairen en werd het park voorzien van bunkers. Na de oorlog verbouwde men ook het herenhuis tot een rusthuis. In 1951 sloopte men ook het oude stalgebouw aan de Donkerelaan in verband met de bouw van woningen. Het rusthuis uit 1939/40 werd in 1981 vervangen door nieuwbouw.

Bewoners

  • 1713 - Johannes Gravia
  • - 1756 ervan van Johannes Gravia
  • 1756 - 1784 mr. Mattheus Willem van Valckenburg
  • 1787 - Willem Philips Kops
  • 1820 - Cornelia Kops x Jan Willink Jansz.
  • 1840 - 1874 Cornelia Willink x mr. Jan Pieter A. van Wickevort Crommelin

Huidige doeleinden

  • Verzorgings- en verpleegtehuis

Opengesteld

  • Toegankelijk voor gasten

Bronverwijzing

  • Noord-Hollands Arcadia

Foto's © Albert Speelman 2018

@