Buitenplaats Roobrug

Ligging

Diepenveen - Sallandsweg 9

Andere benaming

Roode Brug

Geschiedenis

Rond 1600 is Roobrug ontstaan. In de 18e eeuw was het, volgens de Hottinger-atlas, een huis omgeven door eenvoudige geometrische tuinen met een korte oprijlaan naar de Sallandsweg en een rechte grenslaan aan de westzijde. Het huis werd aangeduid als Roode Brug.

De burgemeester van Deventer, Willem Hendrik Cost, werd in 1782 eigenaar. Hij liet de geometrische aanleg uitbreiden. Er werd een gracht rond het huis gegraven en aan de achterzijde leidde een zichtlaan naar het noordelijke deel van het park. In 1803 werd het aangrenzende landgoed Huis Oud Rande door Cost aangekocht.

Begin 19e eeuw trouwde dochter Maria Margaretha Cost met Hendrik Budde. Zij en nadien hun dochter Gezina Margaretha met haar gezin op Roobrug bleven wonen, is hun zoon Hendrik Cost Budde later op Oud Rande gaan wonen. De landschapsstijl werd in het midden van de 19e eeuw verder doorgevoerd.

In 1866 werd Roobrug verkocht. Nadat jonkheer Otto Adriaan Smissaert eigenaar was geworden werd het 18e eeuwse huis afgebroken en in 1898 vervangen door een decoratief huis in neorenaissance stijl met een toren. Een tuinmanswoning met een torentje in electische stijl werd ten westen van het huis gebouwd. In 1938 werd het grote huis afgebroken, kort na een veiling waarbij het landgoed in percelen werd verkocht.

Door architect Knuttel werd ter plaatse van het oude huis een nieuw landhuis gebouwd.

Bewoners

  • 1782 - Willem Hendrik Cost
  • - Maria Margaretha Cost x Hendirk Budde
  • - Gezina Margarathe
  • 1866 - Otto Adriaan Smissaert

Huidige doeleinden

  • Particuliere bewoning

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

Landgoederen bij Deventer en Bathmen, 2012

Foto's

Foto's © Albert Speelman 2024

@