Buitenplaats La Foret

Ligging

Doorn - Driebergsestraatweg 50

Geschiedenis

La Foret in Doorn werd omstreeks 1890 gebouwd door Louis van Loon (1862 - 1953) op de plek waar een ouder landgoed stond dat 't Zand heette.

Louis van Loon was telg van een bankiersgeslacht en zoon van Hendrik Maurits van Loon en Louise Borski. Toen Louis van Loon in het huwelijk trad met Adele Tachard (1804 - 1937) bouwde hij La Foret op het aangrenzende gedeelte van het landgoed Hydepark (het buitenhuis van zijn ouders: Hendrik Maurits van Loon en Louise Borski).

Foto 
    via E Linthorst Homan

La Foret werd gebouwd in 1890 als een grote villa, en werd bij de geboorte van elke dochter met een vleugel uitgebreid. La Foret was beroemd om de stallen, waar op het hoogtepunt 22 boxen bezet waren. De statiekoets van Louis van Loon is momenteel nog te bezichtigen in het Rijtuigenmuseum in Leek. La Foret werd in de oorlog ingenomen door de Duitsers en fungeerde als gevangenis voor Nederlandse soldaten. In het bos hadden de Duitsers een munitiedepot, dat door de Engelsen werd gebombardeerd. De ontploffing van een van deze munitiedepots veroorzaakte veel schade aan het huis zelf. Na dit bombardement ontbrak een gedeelte van het dak van het huis. Na de oorlog werd een deel van het landgoed La Foret verkocht aan de gemeente Doorn voor de aanleg van een begraafplaats. In 1963 werd het huis het volledige landgoed verkocht aan het blindeninstituut Barthimeus en in 1964 werd het huis afgebroken.

Bewoners

  • 1890 - 1934 Louis van Loon x Adele Tachard

Huidige doeleinden

  • Particuliere bewoning
  • Blindeninstituut Barthimeus
  • Een gedeelte van het landgoed wordt nog particulier bewoond

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

  • tekst - de heer E. Linthorst Homan

Foto's

Foto's © Albert Speelman 2023

@