Buitenplaats Oud Sitio

Ligging

Doorn - Sitiopark 11

Andere benaming

Ariadne

Geschiedenis

In 1819 wordt de buitenplaats gesticht door jonkheer A.C.W. Munter, eigenaar van Huis Doorn. In dat jaar had hij alle gronden tussen de Langbroekerweg en de Wijngaardsesteeg aangekocht van de eigenaar van het landgoed Schoonoord van mr. J.C. van Ramond. Ten westen van Schoonoord laat hij een theehuis / zomerhuis voor familieleden bouwen, dat de latijnse naam Sitio krijgt, wat betekent: "Ik heb dorst".

Hendrik van Eeghen, lid van de beroemde Amsterdamse bankiersfamilie, koopt de buitenplaats in 1850. Hij gaat het als zomerverblijf gebruiken. In 1865 laat hij aan de westkant van Doorn de buitenplaats Aardenburg bouwen, waar hij gaat wonen. Na het overlijden van Hendrik van Eegden in 1895, verkoopt zijn weduwe de buitenplaats Sitio, om samen met haar zoon S.P. van Beghen alle aandacht te schenken aan Aardenburg, dat steeds groter en fraaier wordt.

Sitio gaat verschillende keren over in andere handen en draagt zelfs een tijdje de naam Ariadne. In 1896 komt het in handen van de Binnenlandse Exploitatie Maatschappij van Onroerende Goederen te Haarlem. Teunis Meerdink, bouwondernemer, nam de grond van deze firma over en begon in eigen beheer villa's te bouwen.

In 1903 komt het huis in het bezit van de heer W. Spakler, een Amsterdamse industrieel, die het laat slopen en van het afbraakmateriaal een nieuw huis laat bouwen.

In 1947 diende de het huis enige tijd als rusthuis voor ouderen, maar niet lang erna werd Sitio, met een nieuw aangebouwde woonvleugel aan de oostkant, een vakantieverblijf.

In 1977 wordt het weer tijdelijk een onderkomen voor ouderen, maar een aantal jaren later werd Oud Sitio eigendom van Vindicta te Zeist, Stichting beheer van R.I.B.W.

Momenteel schijnt in Sitio de familie van Baal te wonen. De huidige bewoners zijn familie van Prof. dr. Jan van Baal, die in 1952 Tweede Kamerlid werd namens de ARP en van 1953 tot 1958 Gouverneur van Nieuw Guinea was.

Bewoners

  • 1819 - 1850 jhr. A.C.W. Munter
  • 1850 - 1895 Hendrik van Eeghen
  • 1903 W. Spakler
  • - familie Van Baal

Huidige doeleinden

  • Particuliere bewoning

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

  • Kastelen en Buitenplaatsen op en om de Utrechtse Heuvelrug
  • Doorn, geschiedenis en architectuur

Foto's © Albert Speelman 2024

@