Buitenplaats Beerschoten-Willinkshof

Ligging

Driebergen - Hoofdstraat 21

Andere benaming

Beerschoten

Geschiedenis

Het landhuis werd in 1850 in opdracht van A.C. Bouman gebouwd. Rond het buitenhuis kwam een park in Engelse landschapsstijl, waarschijnlijk naar ontwerp van J.D. Zocher jr. Het park werd gekenmerkt door boomgroepen, gazons en een slingervijver met brug. Tevens kreeg het park tussen 1849 en 1869 een hertekamp, in de overtuin aan de overzijde van de Hoofdstraat.

De buitenplaats kwam na verloop van tijd in handen van de Amsterdamse bankier J.A. Willink. De buitenplaats kwam, na het overlijden van Willink en diens echtgenote, in handen van de gemeente Driebergen-Rijsenburg. In de legaat van 1887 werd de voorwaarde genoemd dat het huis zou worden afgebroken en dat het park en het hertenkamp in stand zou worden gehouden en opengesteld zoud worden als openbaar wandelgebied. De familie Williink had hun enige kind verloren en wilde kennelijk middels dit legaat dat met het uitsterven van deze familietak ook de woonstede van de familie ophield te bestaan.

In 1889 werd op de vrijgekomen plek van de buitenhuis een tempeltje in neoclassicistische stijl, naar ontwerp van de Amsterdamse architect C.B. Pothumus Meyjes, gebouwd. Dit ter nagedachtenis aan de familie Willink. Het gebouwtje vertoont enige gelijkenis met de 'Temple d'Amour' bij het 'paleisje' van Marie Antoinette in Versailles.

Een koetshuis uit ca. 1880 staat bij de slingervijver. Vlakbij de ingang aan de Hoofdstraat staat een voormalige dienstwoning.

Bewoners

  • 1850 - A.C. Bouman
  • - < 1887 familie Willink
  • 1887 - gemeente Driebergen-Rijsenburg

Huidige doeleinden

  • Verdwenen
  • Stadspark

Opengesteld

  • Park is vrij toegankelijk

Bronverwijzing

  • Gemeente Utrechtse Heuvelrug - "Buitens op de Heuvelrug. Inventarisatie van historische landgoederen en buitenplaatsen" - 2012

Foto's © Albert Speelman 2023

@