Ligging
Foxham
Geschiedenis
Officier van justitie, dr. Eppo Crous, bouwde in 1706 een fraaie behuizing ‘van veel gerijff’ met een ‘schoone plantage ende curieuse en vrugtbare hoven’ aan het Winschoterdiep nabij Kolham. Hij was getrouwd met Aletta Trip “van de Wildervanck”. Het huis stond temidden van een park, in fraaie stijl aangelegd. Bij de buitenplaats behoorde een bos, dat zich uitstrekte tot halverwege Kolham.
In 1782 werd de buitenplaats in opdracht van Hendrik Trip verbouwd, volgens de beschrijving was deze borg in de 18e eeuw een verdieping hoog, langwerpig en ondiep huis met een centrale hal, bereikbaar via de voordeur onder een topgevel. Links van de hal, waarin waarschijnlijk de trap naar boven te vinden was, bevond zich de grote zaal, en aan de rechterkant bevonden zich nog twee andere vertrekken.
De buitenplaats werd in 1794 verkocht aan mr. Rudolf Albert van Swinderen. Hij begon met het fabriceren van jenever uit aardappelen. In 1834 kwam het landgoed in handen van de familie Van Lennep.
Pieter van Arnhem was vanaf 1841 deelgenoot in de jeneverstokerij, welke toebehoorde aan de gebroeders Van Lennep. Gezamenlijk besloten ze azijn en zeep te fabriceren, maar dat was niet het hoofdproduct. Er waren allerlei soorten brandewijn en ‘genever’ te krijgen, gestookt uit aardappelen. Na het overlijden van Pieter van Arnhem in 1867, zette zijn zoon Udo Hendrik het bedrijf nog enige jaren voort.
In 1875 werd het landgoed te koop aangeboden met de aankondiging: ‘De plaats Jagtwijk onder Kolham, waarop eene Stoom Aardappelbranderij met Mouterij, eene afzonderlijke Mouterij, eene Turfschuur, twee Stallen, eene Brandewijnfabriek, eene Turfschuur, eenige gebouwen op afbraak en voorts het Woonhuis, Bosch, Tuinen en Landerijen, tezamen 43.12,95 ha’. Het werd gekocht door Jan Hendrik Koning, medefirmant in de ijzergieterij en metaalwarenfabriek van Ten Oever, Koning en Co. in Maartenshoek.
In 1890 werd Jagtwijk afgebroken, waarna in 1892 de ijzergieterij van H.J. Koning op deze locatie werd gebouwd onder de naam ´IJzergieterij Noord Nederland`.
Bewoners
- 1706 – Eppe Crous x Aletta Trip
- 1782 – Hendrik Trip
- 1794 – Rudolf Albert van Swinderen
- 1834 – 1875 familie Van Lennep
- 1875 – 1890 Jan Hendrik Koning
Huidige doeleinden
- Verdwenen
Bronverwijzing
- Pluustergoud - nummer 38
- Pluustergoud - nummer 39