Buitenplaats Bellevue

Ligging

Haarlem - tussen Van Heythuijzenweg en Spijkermanslaan

Geschiedenis

Al in 1682 stond hier al een klein vierkant gebouw, dat als buitenverblijf diende.

In 1801 liet de toenmalige eigenares Maria Hoofman er aan de Van Heythuijzenweg bij de Kleine Houtweg (op het terrein van het voormalige buitentje Overlaan) een koepel bijbouwen. De ontwerpen hiervoor maakte de architect Abraham van der Hart. Zijn voorstel voor een decoratie van het gebouw met medaillons werd uiteindelijk niet verwezenlijkt.

Voor de uitbreiding van haar buitenplaats, die in 1807 in een transportakte voor de eerste keer 'Bellevue' werd genoemd, kocht Maria Hoofman in 1808 het zuidelijke deel van de buitenplaats Spaarnrust aan. Het hoofdgebouw van Spaarnrust werd toen waarschijnlijk gesloopt.

In de eerste helft van de 19e eeuw kwam er op het terrein een nieuw gebouw bij, dat waarschijnlijk niet direct aan het Spaarne lag.

Vanaf 1896 werd het terrein in delen verkocht aan katholieke instellngen, die hier later het ziekenhuis de 'Maria-Stichting' lieten bouwen. De bijgebouwen van het huis aan het Spaarne, in de 20ste eeuw genoemd 'Rustoord' (Van Heythuijzenweg 5) en 'Houtlommer' (Van Heythuijzenweg 7), werden respectievelijk in 1930 en in 1950 verkocht aan de 'Maria-Stichting'.

Bronverwijzing

  • Noord-Hollands Arcadia

Foto's © Albert Speelman 2024

@