Buitenplaats Uit Den Bos

Ligging

Haarlem - Wagenweg 252

Andere benaming

(Uyt den Bosch, Uitenbos, Uittenbos, Uittenbosch, Uitten Bosch, Uit den Bosch, Uyttenbos, Uyttenbosch, Uyttenbos, Uyttenbosch)

Geschiedenis

Het latere 'Uit den Bos' is waarschijnlijk gebouwd op de plek waar in de 17e eeuw de herberg Bethlehem stond. Voor 1655 gaf Pieter Jorisz. van der Vos deze herberg de naam Het Vosje, een naam die tot ca. 1704 naast Bethlehem werd gebruikt.

Tussen 1711 en 1722 gaf de Amsterdammer Benjamin Jansz. Dutrie, heer van Haeften, het herbergverblijf op en werd het terrein als zomerverblijf in gebruik genomen. Dutrie gaf ook een nieuwe naam aan zijn buitenplaats, namelijk 'Uit den Bos'.

Tussen 1729 en 1741 was mr. Matheus Brouërius van Nidek eigenaar van de buitenplaats. In 1762 werd de Amsterdammer Jan Bronkhorst eigenaar. Bij de veiling in 1817 verkocht men ook een nieuwe koepel mee. die Bronkhorst in plaats van een ouder koepeltje aan de Emauslaan had laten verbouwen.

In 1862 werd de ingang aan de noordkant vernieuwd en werd er een verdieping op het westelijke deel van het huis gezet. Deze vernieuwingen konden echter niet voorkomen dat het huis rond 1911 in zo'n slechte bouwkundige staat verkeerde dat het gesloopt moest worden. A.H. Baron van Harderbroek van Ammerstol gaf toen een nieuw huis in opdracht bij de architect H. Hendriks uit Hillegom.

Sinds 1950 wordt het huis niet meer particulier bewoond en in 1957 werd het huis verbouwd tot kraamkliniek. In 1984 was het gebouw, in gebruik als school voor verpleegkundig personeel, in bezit van de Maria Stichting.

In december 2009 is het pand gekocht door BASIS Communicatie en werd het gerenoveerd en gerestaureerd. In 2011 is het in gebruik genomen als kantoorpand.

Bewoners

  • 1762 - Jan Bronkhorst
  • - Arnoud Hendrik baron van Hardebroek van Ammerstol
  • 1984 - Maria Stichting
  • 2009 - BASIS Communicatie

Huidige doeleinden

  • Kantoor

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

  • Noord-Hollands Arcadia

Foto's © Albert Speelman 2023

@