Ligging
Heino - Rozendaelseweg 3
Andere benaming
(Rozendal)
Geschiedenis
't Rozendael wordt voor het eerst in de 15e eeuw genoemd als 'erve Rosendal". Het was een pachtboerderij van de havezate Bredenhorst. Bij de pachtboerderij Rsoendal ontstond een zogenaamde spieker, een voorraadschuur, die mogelijk in de 17e eeuw tot buitenverblijf werd verbouwd.
In 1734 werd het verkocht aan Elisabeth Mechteld van Voorst. Het werd omschreven als 'het spiker op het Rosendal met het getimmerte daarbij staande, alsmede een sterrenbos, den hof voor de deure met het kleine hofjen, de koeweide voor de deure agter den hof en den halven boomgaard'. Daarna waren verschillende Zwolse families in de loop der tijden eigenaar van het huis. In 1778, inmiddels tot echte buitenplaats uitgegroeide spijker, werd het huis door Vrouwe Elisabeth Mechteld van Voorst nagelaten aan haar nicht Adriana Wilhelmina van Schaep te Zwolle. Zij was een dochter van Helmich Maximilliaan Schaep tot Windesheim en Anna Geertruid van Heeckeren. Zij verkoopt het aan kolonel A.J. Scriverius.
In de 19e eeuw kende het huis ook verschillende eigenaren. Het huis verkeerde in niet al te beste staat toen het werd gekocht door Hendrik Crookewit uit Amsterdam. Hij liet het huis renoveren en het terrein uitbreiden. Rond 1860 werd door ds. Johannes Coster van Houten belangrijke verbouwingen uitgevoerd, ondere andere werd er een extra verdieping opgebouwd. Deze bepalen het tegenwoordige karakter van het huis.
In 1914 werd F.A.R.A. baron van Ittersum door koop eigenaar van het de buitenplaats. In 1939 werd de Stichting Baron van Ittersum Fonds in het leven geroepen, met als doelen: het duurzaam in stand houden van zowel het huis, het landgoed Rozendael èn de band binnen de Van Ittersum familie. Mede door de aankoop van een groot deel van het aangrenzende landgoed 't Nijenhuis in 1987 ontstond een aaneengesloten gebied van zo'n 500 hectare met dertig erven (te herkennen aan de rood-witte luiken), bos, weilanden, akkers en natuurgebied.
Bewoners
- 1583 - Heer van Rechteren
- 1651 - Heer van Vilsteren en kolonel Bentinck van Schoonheeten
- 1734 - Elisabeth Mechteld van Voorst
- 1772 - 1778 freule Elisabeth Mechteld van Voorst
- 1778 - Adriana Wilhelmina van Schaep
- ca 1778 - A.J. Scriverius
- 1853 - 1858 Hendrik Crookewit
- 1858 - Johannes Coster van Houten
- 1914 - 1939 mr. F.A.R.A. baron van Ittersum
- 1939 - ir. F.A.R.A. baron van Ittersum x jvr. Sandberg
- - Stichting Baron van Ittersum Fonds
Huidige doeleinden
- Particuliere bewoning
Opengesteld
- Niet toegankelijk
Bronverwijzing
- Landgoederen bij Heino en Raalte. Twee fietsroutes
- Historische Buitenplaatsen in particulier bezit.
- Overijssel voor ontdekkers.