Buitenplaats Vlaminckhorst

Ligging

Heino - Vlaminckhorstweg 8

Geschiedenis

Op 27 april 1444 werd de naam van de boerderij voor het eerst vermeld. In een verzoekschrift wordt dan gesproken over een erve en goed, genaamd Nyelant met de Vlemynchorst.

Het in 1695 gebouwde huis was vanouds een pachtboerderij, met huurders als familie Vlaminkhorst, Jalink, Kortstee en Levelink. Lakenkoopman Lambert Hendrik van Tongeren uit Kampen kocht het in 1727 van weduwe Lamers.

Aan de zijkant van de oude boerderij van voor 1858 was een uitgebouwde jachtkamer. Die werd gebruikt bij jachtpartijen en als zomerverblijf op het kleine maar fraai aangelegde landgoed.

De Vlaminkhorst kwam in 1816 in bezit van de Zwolse notaris en dichter Lubbertus Rietberg (1873-1826). Zijn erfgenaam Lambertus Johannes Rietberg (1870-1924) bracht het een eeuw later tot waarnemend gouverneur van Suriname. De familie woonde in een statig huis aan de huidige Burgemeester Van Roijensingel met uitzicht op de Sassenpoort.

Aanvankelijk was de Vlaminckhorst op de plek van het huidige spieker uitgebouwd met een zogenaamde herenkamer, waar de eigenaren tijdens hun verblijf woonden. In 1858 is samen met de verbouwing van de boerderij het huidige spieker met schilddak gebouwd. Rond 1880 en in 1912 volgden uitbreidingen aan de oostelijke zijde van het spieker.

Na vertrek van de laatste pachter in 1985 trad een periode van verval in. In 2015 wordt het huis gekocht door de familie Van der Wal en grondig gerestaureerd.

Huidige doeleinden

  • Particuliere bewoning

Opengesteld

  • Het huis is niet toegankelijk
  • Het landgoed is vrij toegankelijk

Website Vlaminckhorst

Bronverwijzing

  • Monumenten in Nederland - Overijssel
  • Internet

Foto's © Albert Speelman 2024

@