Huis 't Zelle

Ligging

Hengelo - Ruurloseweg 92

Geschiedenis

Sinds 1326 wordt het landgoed vermeld als Gelders leen met als eerste bezitter Pelgrim van Selle. In de 15e eeuw werd Het Zelle gesplitst in Grote en Cleyne Selle. Pas in 1671 werden de twee delen weer samengevoegd door Engelbert Tieleman Grothe. Tot 1838 blijft het in bezit van de familie Grothe van ´t Zelle. In de 18e eeuw, waarschijnlijk al in de 17e eeuw, liet de familie een formeel park aanleggen bestaande uit een ster van acht beukenlanen (één ervan is verdwenen) binnen een vierkant van lanen dat ongeveer 500 meter bij 500 meter groot is. De segmenten tussen de lanen van de ster werden (en worden) gebruikt als akkers en hakhoutpercelen, met aan de oostkant het landhuis. In 1792 werd het oude huis afgebroken en vervangen door het huidige landhuis. De drie bouwhuizen dateren uit 1787 en 1790.

In 1838 komt het in bezit Reinder Engelbert baron van Dorth tot Medler en kreeg het een neoclassicistisch aanzien. Het huis werd aan de voorzijde verhoogd met een verdieping. Gedurende de 19e eeuw is in het westelijke deel van het landgoed een landschapspark aangelegd. Eind 19e, begin 20ste eeuw is ten zuiden van het vierkant, tussen de Zelledijk en de Ruurlose Weg, een doolhofbos en landschappelijke zwemvijver gerealiseerd.

Bewoners

  • 1326 - Pelgrim van Selle
  • 1838 - Reinder Engelbert baron van Dorth tot Medler

Huidige doeleinden

  • Particuliere bewoning

Opengesteld

  • Het huis is niet toegankelijk
  • Het landgoed is vrij toegankelijk

Bronverwijzing

  • Monumenten in Nederland - Gelderland
  • Landgoederenzone Baakse Beek, ontwerpstudie waterbeheer, cultuurhistorie als inspiratiebron voor ruimtelijke ontwikkeling. - 2006

Foto's

Foto's © Albert Speelman 2024

@