Buitenplaats Beukbergen

Ligging

Huis ter Heide - Amersfoortseweg 59

Geschiedenis

De buitenplaats werd tussen 1653 en 1654 gebouwd. De eerste eigenaar diende zijn bijdrage te leveren aan de aanleg van de "Amersfoortsche Straatwegh". De buitenplaats is aangeled in vak van 100 roe (376 meter) breed aan beide zijden van de straat.

In 1806 werd het huis te huur aangeboden. In de "Amsterdamsche Courant" van zaterdag 3 mei 1806 stond namelijk het volgende: 'Te huur, om terstond te kunnen aanvaarden, de buitenplaats Beukbergen. Buitenplaats voorzien van spatieuse moderne Huizinge, Stallinge voor 8 Paarden, ruim Koetshuis, Menagerie, grote Moestuinen en Broeijery, zeer geëxtendeerde Bosschen en schoone Lommerlijke Wandelwegen met private Jagt. Deze plaats ligt een uur van Zeyst, twee uren van Zoestdyck, en twee uren van Utrecht en Amersfoort'.

Het eerste gebouwde huis werd afgebroken in 1834. In 1863 is er een nieuw huis gebouwd dat ook weer werd gesloopt om plaats te maken voor het huidige huis dat werd gebouwd in 1910 door A.H. Baron Sloet van Marxveld te Vollenhoven.

In 1941 werd het huis gevorderd door de Duitsers.

Op 23 februari 1950 werd Beukbergen officieel geopend door oud-minister van oorlog, Mr. J. Meynen. Vanaf 1954 is het terrein en het huis eigendom van de Stichting tot Steun van de Protestantse Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht.

Bewoners

  • - Willem Elisa Ram van Bottestein
  • 1910 - A.H. Baron Sloet van Marxveld te Vollenhoven
  • 1954 - Stichting tot Steun van de Protestantse Geestelijke Verzorging

Huidige doeleinden

  • Kantoor

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

  • Zeist, groei en bouw. Den Dolder en Bosch en Duin

Foto's © Albert Speelman 2024

@