Buitenplaats Larenberg

Ligging

Laren - Naarderstraat 82-84

Geschiedenis

Op het 25 ha metende landgoed ligt het landhuis uit 1834. Het heeft twee bouwlagen, een mezzanino onder een brede gootlijst, afgedekt met een schilddak. In de oostzijde zijn vier ionische pilasters aangebracht. In 1875 werd het pand aanzienlijk veranderd door de toevoeging van een middenrisaliet met halfrond balkon en aanpassing van vensters en interieur. Het huis werd in opdracht van jhr. C. Backer gebouwd.

Tegelijkertijd werd de omringende tuin in landschapsstijl aangelegd. Bij het terrein horen verder nog een paardenstal met topgevel in chaletstijl, een theehuis, een koetshuis, een verwarmde kas en een moestuinmuur. Ook is op het terrein een zogenoemde Zwitserse boerderij aanwezig, die vrijwel onherkenbaar verbouwd is. De combinatie van buitenhuis met landbouwgronden doet vermoeden dat het hier een ferme ornéé betreft. Vooral deze combinatie doet vermoeden dat landhuis en park door Zocher werden ontworpen.

In 1897 kwam het landgoed bij een veiling in handen van Anton Fredrik Insinger (1844 - 1920). Vanaf 1898 gebruikte hij het huis als permanent verblijf. Onder zijn leiding werden diverse gebouwen opgeknapt en nieuw gebouwd. Door de ligging van het hoofdgebouw op een van de hoogste punten heeft men een prachtig vergezicht over de weilanden en het dorp Laren. Dit vergezicht is door middel van een servituut vastgelegd, die het bouwen op dit perceel verbiedt.

Bewoners

  • 1834 - C. Backer
  • 1875 - familie Wurfbain
  • 1897 - Anton Fredrik Insinger
  • 1934 - familie Asch van Wijck

Huidige doeleinden

  • Particuliere bewoning

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

Foto's © Albert Speelman 2023

@