Buitenplaats Zandvliet

Ligging

Lisse - Stationsweg 164-166

Andere benaming

(Sandvliet)

Geschiedenis

Jeronimus Coymans, handelaar in Indische producten zoals kruidnagelen en andere specerijen en ambachtsheer van Meerestein in Beverwijk, kocht in 1635 de hofstede Zandvliet met de omliggende landerijen. Hij breidde zijn bezit in de jaren daarna verder uit. Na zijn overlijden in 1658 zette zijn erfgenamen de uitbreiding van het grondbezit voort.

Omstreeks 1660 werd er een nieuw herenhuis Zandvliet gebouwd en aan de andere zijde van de huidige Stationsweg tegen het 'keukenduin' van Teylingen verrees eveneens een herenhuis met de naam Keukenhof.

In 1720 kwam het landgoed Keukenhof in handen van de rijke Amsterdammer mr. Joan Henry van Heemskerk, ambachtsheer van Achttienhoven en Eyndschoten en kapitein der Burgerij van Amsterdam, die het landgoed verfraaide met Franse tuinen en klassieke tuinbeelden en tinvazen.

Rond 1760 vererfde Zandvliet op Jacob Adriaan baron du Tour, die een grote verzameling van levende en opgezette dieren bezat. In de tuin van het landgoed hield hij onder andere Mexicaanse bokken. wijngaardslakken, slangen en zijdewormen, maar vooral allerlei vogels: Chinese fazanten, kalkoenen, parelhoenders, Utrechtse hennen, een lepelaar en krieltjes. In de vijvers hield hij diverse soorten zwanen, allerlei eenden en siervissen. In 1772 liet hij in de wildernis achter zijn reeds bestaande tuinen een Engelse tuin aanleggen. het huidige tentoonstellingsterrein.

In 1781 werden deze tuin compleet met de gouden en zilveren vissen in de vijvers verkocht aan de Amsterdamse koopman en assuradeur Matthijs Ooster, ambachtsheer van Meygisfelde in Holstein, die met zijn gezin afwisselend hun huis de Herengracht en Zandvliet in Lisse bewoonde. In 1797, 16 jaar later verkocht hij het landgoed voor 65.000 gulden aan Lucas Boon te Rotterdam en in 1800 werd het opnieuw doorverkocht. Terwijl vele. landgoederen en bijbehorende tuinen verdwenen, bleef Zandvliet met Engelse tuin en de daghuurderswoningen op het huidige ‘Hoogje’ aan de Stationsweg, dit lot bespaard. In 1803 werd het verkocht aan mr J.A. Went uit Hillegom, die de aankoop verrichtte in opdracht van Simon Petrus Joosten uit Amsterdam. Went was getrouwd met de stiefdochter van de eigenaar van het landgoed Keukenhof en in 1808 werd Zandvliet voorgoed een deel van het landgoed Keukenhof.

 

Op het terrein van de voormalige buitenplaats Zandvliet werd in 1949 het tentoonstellingsterrein De Keukenhof aangelegd. Van de oude situtatie resteert de 18e eeuwse dubbele dienstwoning 't Hoogje bij de ingang.

Bewoners

  • 1635 - 1658 Jeronimus Coymans
  • 1658 - erfgenamen van Coymans
  • 1720 - mr. Joan Henry van Heemskerk
  • 1760 - 1781 Jacob Adriaan baron du Tour
  • 1781 - 1797 Matthijs Ooster
  • 1797 - 1800 Lucas Boon
  • 1803 - 1808 Simon Petrus Joosten
  • 1808 - samenvoeging met landgoed Keukenhof

Huidige doeleinden

  • Verdwenen

Bronverwijzing

Opengesteld

  • Toegankelijk voor gasten

Bronverwijzing

  • Monumenten in Nederland - Zuid-Holland
  • Website Huys Dever

Foto's © Albert Speelman 2023

@