Buitenplaats Geynzigt

Ligging

Loenersloot - Rijksstraatweg 206

Geschiedenis

Het huis is mogelijk in opdracht van de familie Cathuysers tot Ceulen tot stand gekomen. Zij waren omstreeks 1721 eigenaar van het terrrein. Nadien werd het buiten diverse malen uitgebreid en gewijzigd.

J. Twisk, makelaar te Amsterdam, werd rond 1830 eigenaar van de buitenplaats. Het huidige gebouw kwam tot stand omstreeks 1836, toen voorzag Twisk het gebouw van ee witte pleisterlaag en van empirevensters met luiken. Verder plaatste hij rond 1830 een theekoepel langs de scheisloot met de boerderij Stil Genoegen (Slotlaan 8). Aan de Rijksstraatweg werd een koetshuis gebouwd. Het uiterlijk van het huis werd omstreeks 1880 weer gewijzigd. In dat jaar werden de T-vensters in de rechterzijgevel aangebracht. Bovendien vond aan het begin van de 20ste eeuw de toevoeging van een gietijzeren serre aan de achterzijde plaats.

In 1929 was jhr. Antoni Adriaan Martini Buys, directeur van de Nederlandse Scheepshypotheekbank te Rotterdam en van 1915 tot 1948 bezitter van kasteel Loenersloot, eigenaar. Onder zijn beheer vonden geen noemenswaardige wijzigingen plaats. In 1985 werd het gerestaureerd en voorzien van een erker en nieuwe dakkapellen. Mogelijk werd toen de serre gesloopt.

Bewoners

  • ca 1721 - familie Cathuysers tot Ceulen
  • ca 1830 - J. Twisk
  • 1929 - jhr. Antoni Adriaan Martini Buys

Huidige doeleinden

  • Particuliere bewoning

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

  • Monumenten Inventarisatie Project - gemeente Loenen aan de Vecht

Foto's © Albert Speelman 2024

@