Buitenplaats Bloemendaal

Ligging

Loosduinen -

Andere benaming

Blommendaal

Geschiedenis

Op een kaart uit 1850 was reeds een boerenhofstede getekend. De naam Blommendaal komt voor het eerst voor op de kaart van Kruquies uit 1712. De eigenaar van die boerderij was mr. Johan van Alphen.

De Vereeninging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders koopt in 1891 de buitenplaats van C. Lengerke voor ongeveer ƒ 65.000,--. De buitenplaats is 56 hectare groot.

Op het moment van aankoop stond bij de hoofdingang een oude tuinmanswoning en aan het eind van de drie oprijlanen een herenhuis met oranjerie. Aangrenzend stond een boerderij die nog tot in 1952 verpacht werd aan de familie van Vliet. Tot 1922 heeft de familie van de Lelie een stalhouderij op het landgoed geëxploiteerd. Tegen een bescheiden prijs kon men zich naar en van Bloemendaal laten vervoeren.

Het herenhuis werd de woning van de geneesheer directeur en werd tevens gebruikt als kantoor en apotheek.

In 1895 werd het afgebroken nadat de nieuwe directeurswoning en het administratiegebouw gereed waren gekomen. Op die plek werd in 1908 het vrouwenpaviljoen “Laanzicht” gebouwd en in 1916 uitgebreid met het personeelsziekengebouwtje “Elim”. In 1979 werd het paviljoen met aanbouw gesloopt, de kastanjeboom herinnerd nog aan de tuin van het paviljoen. Op deze plek werd een parkeerplaats aangelegd voor de “Lucas Lindeboomkliniek”. Het enige wat vandaag de dag nog herinnerd aan het landgoed is de muur die langs die parkeerplaats staat. Tegen die muur waren de tuinkassen van het herenhuis neergezet.

Bewoners

  • - Johan van Alphen
  • - 1891 C. Lengerke
  • 1891 - Vereeninging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders

Huidige doeleinden

  • Psychiatrisch ziekenhuis Bloemendaal

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

  • Internet

Foto's © Albert Speelman 2023

@