Villa Anderstein

Ligging

Maarsbergen - Woudenbergseweg 9

Geschiedenis

Hier stond voorheen de hofstede Uilegat. Deze boerderij behoorde tot de bezittingen van kasteel Maarsbergen. De boerderij werd rond 1852 gesloopt en vervangen door een groter boerderijcomplex, dat de naam Anderstein kreeg. Het bestond toen uit een dwarshuisboerderij en drie bijgebouwen.

De directeur vande Steenkolen Handels Vereniging, Hendrik Adriaan van Beuningen, kocht het complex in 1903. Zijn zoon, Coenraad Samuel, liet in 1913 op het terrein van Anderstein een landhuis bouwen, dat kenmerken vertoont van de Engelse landhuisstijl. Het ontwerp werd geleverd door de Zeister architect Jan Stuivinga. Voor de tuinaanleg werd de architect Springer aangetrokken. De tuin kreeg in 1926 een openluchtzwembad met kleedhokje naar ontwerp van S. van der Bijl.

Landgoed Anderstein is nog steeds in bezit van de familie Van Beuningen. Het boerderijcomplex is niet meer in bedrijf en heeft een andere functie gekregen. De villa is in gebruik als kantoor.

Bewoners

  • 1903 - Hendrik Adriaan van Beuningen
  • - Coenraad Samuel van Beuningen
  • - familie Van Beuningen

Huidige doeleinden

  • Kantoor

Het landgoed is gedeeltelijk in gebruik als golfterrein. De villa kan gehuurd worden als vergaderlocatie

Opengesteld

  • Toegankelijk voor gasten

Bronverwijzing

  • Gemeente Utrechtse Heuvelrug - Buitens op de heuvelrug. Inventarisatie van historische landgoederen en buitenplaatsen - 2012

Foto's © Albert Speelman 2023

@