Buitenplaats Otterspoor

Ligging

Maarssen-dorp - Zandpad 28

Geschiedenis

Tussen 1654 en 1719 is het huis verbouwd tot een buitenplaats. Een afbeelding hiervan zien we in 'De Zegepralende Vecht' uit 1719. De tuin is dan veranderd in een Franse landschapstuin.

In de 2e helft van de 19e eeuw treedt het verval in: In 1860 koopt de eigenaar van het ernaast gelegen Gansenhoef, Edward Huydecoper van Nigtevecht, grote delen van de tuin en ongeveer 10 jaar later wordt Otterspoor afgebroken. Op dezelfde plek wordt een nieuw landhuis gebouwd.

Alleen het toegangshek, met daarop de naam Otterspoor en twee zandstenen vazen, is bewaard gebleven. Dit hek is in barokstijl gebouwd tussen 1720 en 1730. Het doet nu dienst als toegangshek voor het ernaast gelezen huis op Zandpad nr. 27: het computerbedrijf Paralax.

Bewoners

  • 1860 Edward Huydecoper van Nigtevecht

Huidige doeleinden

Op de plaats van het vroegere buiten staat nu een eenvoudig landhuis. Het toegangshek doet dienst als toegangshek voor het ernaast gelegen landhuis, Zandpad 27. De naam is ook nog terug te vinden in de kinderboerderij met dezelfde naam op de Spechtenkamp in Maarssenbroek.

Bronverwijzing

  • Historisch Kring van Maarssen
  • Plaatsen aan de Vecht en de Angstel, 1993
  • Hekken in Nederland

Foto's © Albert Speelman 2024

@