Buitenplaats Vecht en Dijk

Ligging

Maarssen - Straatweg 68

Geschiedenis

Volgens een beschrijving van P.J. Lutgers uit 1836 was deze lang het eigendom van "Vrouwe Wed. den Heer J.W. Wachtmeester" en nu (dus in 1836) eigendom van de heer A.A. Sinkel. 3 jaar later, in 1839 meldt Van der Aa in het Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden dat het huis eigendom is van "de erven van den Heer H.A. Sinkel". Waarschijnlijk zullen beide wel dezelfde eigenaar bedoeld hebben.

De buitenplaats Vecht en Dijk moet in die tijd nog een aanzienlijke buitenplaats geweest zijn, evenals het er naast gelegen Op Buuren.

De voorzijde van het huis dateert waarschijnlijk uit de 18e eeuw, terwijl het gedeelte dat het dichtst bij de Vecht staat rond 1800 werd toegevoegd. In die tijd werden ook de ramen vervangen door empire ramen en werd het huis geheel bepleisterd.

Van de oorspronkelijk tuin is nog maar een klein deel over. De overtuin, die aan de andere kant van de Amsterdamse Straatweg lag, is nu fabrieksterrein van Dammens B.V. en werd de moestuin veranderd in een parkeerterrein.

Het huis beschikt over een theekoepel, die in 1861 geheel van gietijzer werd gemaakt door Nering en Co. te Deventer. Ook het hetwerk is waarschijnlijk uit hetzelfde jaar en van dezelfde fabrikant afkomstig. Aan de noordelijke gevel zien we een kleine serre, die rond 1900 werd gebouwd.

Als we het huis binnen gaan komen we in de gang, die voorzien is van marmeren tegels, die echter niet zichtbaar is door vloerbedekking. De deuren die we hier zien, stammen waarschijnlijk nog uit de 18e eeuw. In de gang bevindt zich ook een eiken trap met fraai houtsnijwerk in Lodewijk XV-stijl. Het trappenhuis heeft stucwerk, dat een visvangst voorstelt. Helaas is dit door plaatwerk niet zichtbaar.

Op de begane grond bevindt zich een achterkamer, die vroeger dienst deed als biljartkamer. Deze kamer heeft een plafond in Lodewijk XVI-stijl en doet nu dienst als slaapkamer. In de grote zaal vinden we een schoorsteenmantel met wit marmer een een stucplafond in Lodewijk XV-stijl. Door middel van schotten is deze kamer nu opgesplitst in 3 vertrekken.

Vecht en Dijk is sinds 1928 eigendom van de er tegenover gelegen fabriek Dammens B.V. Ir. W .C. van Kuijk, directeur van Dammens, kocht de buitenplaats en deze werd na de Tweede Wereldoorlog eigendom van de fabriek. Het huis werd toen omgebouwd tot 5 appartementen voor werknemers van de fabriek met hun gezinnen.

Bewoners

  • vrouwe Wed. Den Heer J.W. Wachtmeester
  • ca 1836 de heer A.A. Sinkel
  • ca 1839 erven van den heer H.A. Sinkel
  • 1928 - ca 1945 ir. W.C. van Kuijk
  • ca 1945 Dammens BV

Huidige doeleinden

  • Appartementen
  • Particuliere bewoning

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

  • - Plaatsen aan de Vecht en de Angstel, 1985
  • - Plaatsen aan de Vecht en de Angstel, 1993

Foto's © Albert Speelman 2024

@