Buitenplaats Flevorama

Ligging

Naarden - Flevolaan 2

Geschiedenis

De geschiedenis van het gebouw en het landgoed 'Flevorama' is verbonden met de geschiedenis van de hofsteden 'Oud Bussum' en 'Berghuizen'

In 1781 kocht namelijk Jacobus Hendrik Thierens het 'Oude Bos' van de hofstede 'Oud Bussem' en trok het terrein bij 'Berghuizen'. In 1816 werd de in 1814 bij de belegering van de vesting Naarden geruïneerde hofstede 'Berghuizen' met het 'Oude Bos' gekocht door Joannes Petrus van Rossum. Van Rossum liet op de oostelijke rand van het 'Oude Bos' een tabaksschuur neerzetten, die omstreeks 1843 vervangen werd door een houten paviljoentje met uitzicht op de Zuiderzee (Flevomeer). Het belvédère kreeg dan ook de naam 'Flevorama'. Na het overlijden van Van Rossum in 1856 scheidde men de terreinen van het 'Oude Bos' weer af van 'Berghuis / Berghuizen'. Op het 'Oude Bos' ontstond de zelfstandige buitenplaats 'Flevorama'.

Eigenares werd in 1856 Hermine Marie Elisabeth van Rossum, die getrouwd was met J.J.M. Dudok van Heel. Het houten belvédère werd in 1858 vervangen door een landhuis, gebouwd door de architect Van Gendt. Later kwam er nog een koetshuis bij. Omstreeks 1898 werd op het terrein van de buitenplaats aan de Flevolaan nog een huis gebouwd, 'De Viersprong', op de hoek van de Flevolaan en de Naarderstraat. Het huis 'Flevorama' werd vergroot in 1901 en/of 1904. In 1926 splitste men de buitenplaats; de westelijke helft werd in 1928 bebouwd met landhuis 'Zuiderhof' aan de Bollelaan 22.

Geschiedenis

  • 1856 - Hermine Marie Elisabeth van Rossum x J.J.M. Dudok van Heel

Huidige doeleinden

  • Particuliere bewoning

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

  • Hollands Arcadia

Foto's

Foto's © Albert Speelman 2024

@