Buitenplaats Petersburg

Ligging

Nederhorst den Berg - Eilandseweg

Andere benaming

Huis ten Ham, Hofstede van de heer Velters

Geschiedenis

Na een jarenlang verblijf in Rusland kwam de koopman Christoffel (van) Brants in 1704 terug naar Nederland, waar hij zich in Amsterdam vestigde. Zoals vele rijke Amsterdamse kooplieden en regenten zocht ook hij een terrein aan de Vecht voor de aanleg van een representatieve buitenplaats. Zijn keus viel op "Huis ten Ham' aan de Vecht bij Nederhorst den Berg. Hij kocht deze in 1705 van de erven van Hieronymus (Jeronimus) Velters (1645 - 1707), een koopman uit Amsterdam en tevens secretaris van de vroedschap van Amsterdam, drossaard en kastelein van Muiden, baljuw van Naarden en Gooiland, hoog-baljuw en dijkgraaf van Weesp. Brants, als kennis van en handelsagent voor tsaar Peter de Grote, hernoemde het huis in 'Petersburg'. Hij liet er geen nieuw huis bouwen, maar gaf opdracht tot verbouwing van het bestaande gebouw.

Op het driehoekige terrein van de buitenplaats werd tussen 1709 en 1717 een nieuwe tuin aangelegd door de tuinarchitect Simon Schijnvoet.

Waarschijnlijk werd het herenhuis pas tussen 1816 en 1819 gesloopt in opdracht van Susanna Cornelia Muilman (in 1792 getrouwd met Gerrit Hooft Jacobsz.). in 1819 is er alleen nog sprake van een boerenwoning op het terrein. Tussen 1921 en 1929 werd deze boerderij afgebroken en vervangen door een moderne boerderij met de naam ´Petersburg´. In 1995 werd ook deze gesloopt en een nieuw huis gebouwd op de plaats van de voormalige oranjerie of badstoof bij de vroegere entree van de plaats.

Bewoners

  • - Hieronymus (Jeronimus) Velters
  • - 1705 ervan van Hieronymus (Jeronimus) Velters
  • 1705 - Christoffel (van) Brants

Huidige doeleinden

  • Verdwenen
  • Van de buitenplaats resteert alleen nog een driehoekig stukje land

Bronverwijzing

  • Noord-Hollands Arcadia
  • Abcoude. Geschiedenis en architectuur

Foto's © Albert Speelman 2024

@