Buitenplaats Rhijngeest

Ligging

Oegstgeest - Rhijgeesterstraatweg 9

Andere benaming

Overgeest

Geschiedenis

In 1720 werd de boerderij, tegenover kasteel Endegeest, verbouwd tot een 'welgelegen en plaisante hofstede'., die de naam Overgeest kreeg. In 1741 werd de hofstede verkocht en werd beschreven als 'een herenhuis, koetshuis, stallen, oranjehuis, vijvers, kom fonteinen, broeibakken, enz.'. Bij de verkoop in 1764 was de naam inmiddels veranderd in Rhijngeest. In 1840 liet de toenmalige eigenaar, A.L. van Heteren Gevers, het huis verbouwen tot een eigentijdse villa. Het huis is tot eind 19e eeuw bewoond geweest door particulieren, onder andere door Maria Deutz van Assendelft (1796-1871). Zij was getrouwd met Willem Reinout baron van Tuyll van Serooskerken (1777-1864). Zij stond in Oegstgeest bekend als ´Lady de Tuyll´ en was een zuster van Margaretha Johanna van Assendelt, die woonde op kasteel Endegeest.

In 1895 werd een gedeelte van de buitenplaats afgestoten en in 1900 werd het gekocht door de gemeente Leiden. Op het terrein werd een sanatorium Rhijngeest (Jelgersmakliniek geheten) gebouwd, ten behoeve van ´een inrichting voor zenuwlijders´. De villa werd bestemd voor de opname van 1e klas patiënten.

De villa kreeg in 1989 zijn woonfunctie terug. Het bos komt in het bezit van de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap.

Het koetshuis annex koetsierswoning en paardenstal dateert uit circa 1720. Verder zijn er een voormalige dienstwoning en een zeszijdig houten tuinprieel. Van de 18e eeuwse formele parkaanleg resteren nog enkele geknotte linden.

Bewoners

  • 1840 - A.L. van Heteren Gevers
  • - Maria Deutz van Assendelft x Willem Reinout baron van Tuyll van Serooskerken
  • 1900 - 1988 gemeente Leiden
  • 1988 - Van Beek (Stichting "Rhyngeest")

Huidige doeleinden

  • Particuliere bewoning

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

  • Monumenten in Nederland - Zuid-Holland
  • Schwencke, G.D.M., - "Uw straatnaam verklaard - Rhijngeesterstraatweg" - Vereniging Oud Oegstgeest, 2001

Foto's © Albert Speelman 2024

@