Buitenplaats Cranesteyn

Ligging

Oostkapelle - Wijkhuisweg

Andere benaming

Crane Hofste, (Kranensteijn)

Geschiedenis

In 1680 is er al sprake van een hofstede, de Crane Hofste. De kaart van Visscher-Roman duidt slechts enkele grotere buitens aan met naam, wat betekent dat Kranesteyn in die tijd al geen kleine boerderij meer was, maar een buiten met een zekere status. In de kroniek van Smallegange uit 1696 wordt het als een prachtig landgoed met grachten en aangelegde tuinen en bomenlanen weergegeven.

Met de teloorgang van de Verenigde Oostindische Compagnie in 1798 en de Westindische Compagnie in 1791 zijn de hoogtijdagen van de Walcherse buitenplaatsen voorbij. De buitenplaats vervalt in het begin van de 19e eeuw tot een gewoon boerenbedrijf. De gracht bleef aanvankelijk nog goed zichtbaar, maar in de loop van de 19e eeuw raakte het opgevuld. De gebouwen werden in de loop van de 19e en 20ste eeuw deels gesloopt, verbouwd of raakten in een staat van verval. De oorspronkelijke tuinen verdwenen onder gras- en akkerland.

De nieuwe eigenaars willen het oude buiten weer zijn oude grandeur teruggeven. In 2010 werd een deel van de oude gracht uit 1830 opnieuw uitgegraven.

Bewoners

  • - B. de Keijser

Huidige doeleinden

  • Boerderij

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

  • Walcherse Archeologische Dienst - "Archeologisch booronderzoek naar het grachtensysteem van 't Hof Cranesteyn te Oostkapelle, gemeente Veere", 2009

Foto's © Albert Speelman 2024

@