Buitenplaats Overbeek

Ligging

Overveen

Andere benaming

Lindenheuvel

Geschiedenis

Het terrein was nog woeste duingrond toen het tussen 1766 en 1781 in delen in erfpacht werd gegeven aan de Haarlemse koopman David van der Poorten. Hij begon met de ontginning van de duingronden, liet bossen en een boomgaard met fruitbomen aanleggen. Ook liet hij een tuinmanshuis met twee schuren en een koepel met een fraai uitzicht bouwen.

De volgende eigenaar, Jan Messchert van Vollenhoven, kreeg de koepel en de erfpachtgronden in 1796 in handen. Hij kocht er nog een overplaats bij, het latere zogenoemde Overbeek/Lindenheuvel. Tussen 1796 en 1840 werd het terrein beschouwd als overplaats van buitenplaats De Beek.

Het huis dat in 1840 naar plannen van de architect Isaak Warnsinck op het terrein verrees, kreeg dan ook de naam Overbeek. De eigenaren, de Borski's, lieten er tevens een stal met koetshuis, koetsierswoning en aangebouwde oranjerie neerzetten. Nog voor 1849 kreeg het een nieuwe naam: Lindenheuvel.

In de jaren 1860 werd de stenen koepel van Van der Poorten vervangen door een ijskelder. David Borski liet niet van van de Duin en Daalseweg een nieuwe, houten tuinkoepel bouwen, die echter voor 1900 weer afbrandde.

In 1900 gaf mw. Van der Vliet-Borski de architect Abraham Salm Gbzn opdracht aan de Ter Hoffsteedeweg een nieuw huis te bouwen voor een van haar dochters, Lindenheuvel. Toen dat huis af was, kreeg het oude huis zijn oude naam Overbeek terug.

In de jaren vijftig van de 20ste eeuw deed de villa Lindenheuvel dienst als pastoraal centrum van de Nederlands Hervormde Kerk. De villa brandde in 1976 af.

Bewoners

  • 1766 - David van der Poorten
  • 1796 - Jan Messchert van Vollenhoven

Huidige doeleinden

  • Particuliere bewoning

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

  • Noord-Hollands Arcadia

Foto's © Albert Speelman 2023

@