Buitenplaats Nut bij Vreugd

Ligging

Rotterdam - Zestienhovensekade

Andere benaming

Land- en Schiezicht, theetuin van Van den Akker

Geschiedenis

Jan van Geer bouwde in 1732 op een langs de Zestienhovensekade in de Schie gelegen stuk voorland, een windmolen met knechtenwoning en koepel. Hij verkocht alles in 1768 aan Jan Bonk, die er in 1795 de fraaie buitenplaats Nut bij Vreugd liet aanleggen, die zowel per rijtuig als schuit goed te bereiken was.

De buitenplaats bestond uit een mooi herenhuis in een fraai aangelegde tuin met vruchtbomen en vele tuinornamenten. Een theekoepel stond aan de Schie. Verder had het een ruime wagenschuur, een grote paardestal en droogkassen. Een stenen tras- en snuifmolen werd enkele jaren vóór 1800 door Jan Bonk naast zijn buiten gebouwd. Na het overlijden van Jan Bonk in 1800 werd het bezit openbaar verkocht. In 1816 kwam de buitenplaats weer onder de hamer. De fabrikant Van der Poel kocht het herenhuis. In 1850 werd het aangrenzende weiland bij de grond van het buiten getrokken, waarop later een speeltuin werd aangelegd.

In de loop der jaren ging de buitenplaats meermalen over in andere handen tot het in 1894 in handen kwam van Anthonus van der Moor, die er een theetuin, koffiehuis, speeltuin en een kegelbaan exploiteerde en het buiten omdoopte tot Land- en Schiezicht.

In 1901 werd de buitenplaats verkocht aan een exploitatie-maatschappij, die het verhuurde aan Jacob van den Akker. Hij poogde tevergeefs de theetuin en het restaurant in stand te houden, maar in 1915 moest hij er mee stoppen en zette hij zijn bedrijf voort in het restaurant met theetuin aan de Delftweg. Het mooie buiten stond leeg, verviel meer en meer en toen het in 1916 werd gekocht door de heer Ouwerkerk stonden alleen de bomen er nog en het hechte buitenhuis.

Een deel van het plantsoen en bomen liet hij rooien om er werkplaatsen te bouwen voor een groente-inleggerij en een kuiperij om vaten te maken. Hij ging met zijn gezin in het buitenhuis wonen en liet het daarvoor eerst geheel uitbreken. In de jaren vijftig van de 20ste eeuw hield de woonfunctie van het buiten op en deed het eerst dienst als kantoorgebouw voor een aantal bedrijven. Na een tiental jaren als kantoor gebruikt te zijn verkeerde het gebouw in een dusdanig verwaarloosde en slechte staat, dat er alleen de sloophamer restte. In 1974 werd het gebouw gesloopt. Het terrein is nu in gebruik door Van Leeuwen Houthandel en staan er alleen nog wat gebouwen van de oude groenten-inleggerij en vatenfabriek.

Bewoners

  • - 1768 Jan van Geer
  • 1768 - 1800 Jan Bonk
  • 1800 - 1816 ?
  • 1816 - fabrikant Van der Poel
  • 1894 - 1901 Anthonus van der Moor
  • 1901 - Exploitatie-maatschappij
  • 1916 - heer Ouwerkerk

Huidige doeleinden

  • Verdwenen

Bronverwijzing

  • Nederlandse Historiën, 35e jaargang nr. 4, oktober 2001 - "Kastelen, sloten en buitens te Overschie", p. 38-40

Foto's © Albert Speelman 2024

@