Buitenplaats "Het Park"

Ligging

Rotterdam - Kievitslaan 25.

Geschiedenis

In 1723 kocht Adriaan van Swijndrecht het terrein en bouwde hier een buitenhuis. In de 19e eeuw nam de J. Valckenier de gronden over en liet het buitenhuis staan.

In 1851 kocht de gemeente Rotterdam van J. Valckenier de buitenplaats met de bedoeling hier een slachthuis te vestigen. Na bezwaren van Delfshaven hiertegen (de buitenplaats lag op het grondgebied van Delfshaven) en op verzoek van de raad, besloot de gemeente Rotterdam in 1852 een "publieke wandeling" te maken. In 1852 en 1863 werd naar ontwerp van J.D. en L.P. Zocher Het Park in landschapsstijl aangelegd met slingerende vijvers en een uitzichtheuvel.

In 1852 kreeg de muziekkorps van de schutterij toestemming van de gemeente om het vervallen buitenhuis te gebruiken als officierensociëteit en muziekvoorstellingen te geven in Het Park. In 1912 werd de buitenhuis afgebroken en werd er een nieuw gebouw neergezet. Sindsdien was hier een theeschenkerij, nachtclub Casino de Paris en een discotheek gevestigd. Tegenwoordig is het in gebruik als restaurant.

De buitenplaats De Heuvel werd in 1875 toegevoegd, waarna men rond 1895 de beide parkhelften heeft samengevoegd. In 1960 heeft men ten behoeve van de Floriade het park aangepast naar plannen van J.T. P. Bijhouwer en M. Vroom.

Bewoners

  • 1723 - Adriaan van Swijndrecht
  • - 1851 J. Valckenier
  • 1851 - gemeente Rotterdam

Huidige doeleinden

Opengesteld

  • Toegankelijk voor gasten

Bronverwijzing

  • Monumenten in Nederland - Zuid-Holland
  • Website Wikipedia

Foto's © Albert Speelman 2024

@