Buitenplaats Nieuw Rodenrijs

Ligging

Rotterdam - Delftweg 66

Geschiedenis

Op de plaats waar later de buitenplaats Nieuw Rodenrijs werd gebouwd stond oorspronkelijk een boerderij en een villa. In 1891 werd de boederij door Bernardus Calissendorf verkocht aan Paulus Zeeuw Pzn. Hij kocht de boerderij voor zijn zoon Jan Zeeuw Pzn. In 1892 trouwde Jan Zeeuw met Marcella Calissendorf, de jongste dochter van Bernardus Calissendorf, de oorspronkelijke eigenaar. Na het overlijden van Jan Zeeuw werd de boerderij nog enige jaren voortgezet door Marcella en haar zoon Bernardus. Bernardus voelde zich niet tot het boerenbedrijf aangetrokken en daarom besloot Marcella de boerderij te verhuren.

Zij liet voor zichzelf en haar kinderen pal naast de boerderij een villa bouwen op de plaats waar nu het toegangshek van Nieuw Rodenrijs is.

In 1930 werd de boerderij en villa verkocht aan de heer Van Hoboken, die er zijn buitenplaats wilde laten aanleggen. De villa, nog zes jaar oud, werd samen met de boerderij afgebroken. De villa werd door Marcella in oorspronkelijke stijl weer opgebouwd aan de Doenkade 128.

De huidige buitenplaats werd in de jaren 1932 - 1933 gebouwd op de plaats van de afgebroken boerderij. De omliggende weilanden werden herschapen in een wijds aangelegde tuin en park van 4,5 hectare met waterpartijen, stallen, een boomgaard, een duiventoren, wandelpaden en bovenal met schitterende uitzichten.

Na het overlijden van de heer Van Hoboken in 1972 verhuisde zijn vrouw naar Rotterdam en werd het buiten verkocht aan de gemeente Rotterdam. Daarna is het landgoed in handen gekomen van een Engelse onroerend goed maatschappij. Vervolgens werd er een restaurant in gevestigd. In 1988 werd het landgoed gekocht door Transworld Marine Agency te Rotterdam, die er een opvanghuis voor Russische zeelui van wilde maken. Nadat dit plan niet doorging werd het een luxe restaurant annex conferentie- en vergadercentrum. In 1994 sloot het restaurant zijn deuren, waarna het in 1996 onderdeel werd van de Stichting Opvang Verslaafden.

Bewoners

  • 1930 - 1972 heer Van Hoboken
  • 1972 - gemeente Rotterdam
  • - Engelse onroerend goed maatschappij
  • 1988 - 1996 Transworld Marine Agency
  • 1996 - gemeente Rotterdam

Huidige doeleinden

  • Zorgdetentie van verslaafden

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

  • Nederlandse Historiën, 35e jaargang nr. 4, oktober 2001 - "Kastelen, sloten en buitens te Overschie", p. 24-26

Foto's © Albert Speelman 2021

@