Buitenplaats Zuijdwind

Ligging

's-Gravenzande

Andere benaming

(Zuydwind, Zuidwind)

Geschiedenis

De oudste gegevens van deze buitenplaats stammen uit 1669 toen een boerderij verkocht werd aan jonker Crequi dit de la Roche. De familie Bleiswijk liet in 1715 op het landgoed Zuidwind een kapitaal huis bouwen wat later eigendom werd van mr. Hendrik baron van Slingelandt, die schepen en burgemeester was van Den Haag.

Dit imposante buiten telde een groot aantal woon- en slaapvertrekken voor de familie, personeelskamers, zolders en kelders. Vanaf de bovenverdieping had men een prachtig uitzicht over het tuincomplex en de omliggende landerijen.

De lanen van de buitenplaats kwamen op bepaalde punten bij elkaar. Langs de lanen stonden beuken, linden, iepen en abeelen. Grasperken werden verfraaid met beelden. In de vijvers werden goudvissen en watervogels gehouden. Verder was er een baan waar men het colfspel kon spelen en in de nabijheid was een vinkenbaan waar men vogels ving voor consumptie. Uit bewaard gebleven gegevens is vekend dat er exotische gewassen groeiden zoals sinaasappelen, agaven, ananas, perziken en ook druiven. Diverse gewassen werde overwinterd in de orangerie. Verder waren er uitgestrekte moestuinen en boomgaarden.

Omstreeks 1810, na de Franse tijd, toen veel aanzienlijke families aan lager wal geraakten, werd ook dit buiten verkocht en kort daarop gesloopt.

Bewoners

  • 1669 - Crequi dit de la Roche
  • 1715 - familie Bleiswijk
  • - Hendrik baron van Slingelandt

Huidige doeleinden

  • Verdwenen

Bronverwijzing

  • Dahmijer, J. - "Buitenplaatsen"- Westlands StreekHistorie - jaargang 4, nummer 1 (januari/februari 1995)

Foto's © Albert Speelman 2024

@