Buitenplaats Dennenhorst

Ligging

Driebergen - heeft gelegen op de hoek van de Akkerweg en de Hoofdstraat.

Andere benaming

De Kaap

Geschiedenis

Het huis werd gebouwd in 1854 en was in eigendom van baron Van Lynden van Sandenburg. Hij heeft het huis nooit zelf bewoond, maar altijd verhuurd; o.a. aan een lid van de Amsterdamse bankiersfamilie Van Eeghen. Na het overlijden van baron Van Lynden van Sandenburg komt het huis bezit van zijn zoon Robert Melvil baron van Lynden (ooit minister van Buitenlandse Zaken). Ook hij hefet het huis nooit zelf bewoond, maar altijd verhuurd. De laatste bewoner was een familie Dijckmeester. Nadat zij het huis in 1907 verlieten werd het afgebroken.

Het huis was voorzien van een koepelkamer, die als een torenachtige uitbouw vanaf de begane grond uit de voorgevel naar voren sprong. Het leek wel op een soort uitkijkpost, een zogenaamde kaap. Het huis werd vanwege de uitbouw in de volksmond De Kaap genoemd.

De koetsierswoning, gelegen aan de Akkerschesteeg, heeft nog lang bestaan. Het werd bewoond door de koetsiersvrouw Mina van den Brink. Voor de bouw van de verzorgingsflat Beukenhorst werd het koetsiershuis alsnog afgebroken.

Bewoners

  • 1854 - baron Van Lynden van Sandenburg
  • - 1907 Robert Melvil baron van Lynden

Huidige doeleinden

  • Verdwenen

Op het terrein staat nu de verzorgingsflat Beukenhorst

Bronverwijzing

  • Heg en Steg

Foto's © Albert Speelman 2024

@