Huize Anneville

Ligging

Ulvenhout - Annevillelaan 93-101

Geschiedenis

Is een buitenplaats met wit gepleisterd landhuis in neoclassicistische trant. In 1851 - 1852 liet de Brabantse historicus A.C.F. Prosper Cuypers van Velthoven het huis bouwen naar ontwerp van A. Trappeniers. De serre en het terras aan de achterzijde dateren uit 1934.

Tot de jaren twintig is het huis gebruikt voor bewoning door de eigenaren. Vervolgens werd Anneville gehuurd door een Bredase restaurateur, die van Anneville een Hotel-Restaurant en Theeschenkerij maakte. Dit gebruik heeft tot 1955 geduurd, met een korte onderbreking tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de laatste maanden van de oorlog werd Anneville door de Duitsers gevorderd en gebruikt als bakkerij, met name rond het Koetshuis.

Na de bevrijding van Zuid-Nederland was Anneville tot mei 1945 het verblijf van Z.K.H. Prins Bernhard, toen deze zijn hoofdkwartier in Breda had. Na zijn vertrek werd Anneville op 3 mei 1945 voor ongeveer zes weken de residentie van H.M. Koningin Wilhelmina. Hier bereikte haar het nieuws van de capitulatie van de Duitsers in Nederland. Anneville werd daarop het toneel van enkele grote defilés door onder andere de bewoners van Breda en omgeving en van de buurtschap Geersbroek. Haar verblijf werd afgesloten met een feest voor diezelfde buurtschap. Het Koetshuis deed in deze periode dienst als legering voor de wacht en als garage. Ten behoeve van dit gebruik is in 1944 door de Engelsen de achterzaal gebouwd.

De lanenstructuur van de buitenplaats is ouder dan het huis. Naar plannen van L. Rosseels liet de zoon van de bouwheer in 1885 aan de achterzijde van het huis het vrij langgerekte park aanleggen, eindigend in een ronde vijver.

Bewoners

  • 1851 - A.C.F. Prosper Cuypers van Velthoven
  • - familie de Constant Rebecque

Huidige doeleinden

  • Particuliere bewoning

Opengesteld

  • Het huis is niet toegankelijk
  • Het landgoed is vrij toegankelijk

Bronverwijzing

  • Monumenten in Nederland - Noord-Brabant

Foto's © Albert Speelman 2024

@