Huis Helling I

Ligging

Utrecht - dit huis, waarvan geen naam bekend is, lag aan de Helling 1-3, een zijstraat van de Vondellaan aan de Vaartsche Rijn, bij de vroegere Jeremiebrug en de spoorwegtunnel over de Westerkade

Geschiedenis

Het huis had een blokvormige bouw met een rondom doorlopend dak, met op de hoeken grote schoorstenen. Aan de hand van mededelingen van vroegere bewoners weten we, dat het huis een groot aantal kamers had. Een aantal hiervan lagen aan weerszijden van de 23 meter lange benedengang en waren voorzien van plafonds met stucwerk, marmeren schoorsteenmantels, lambrizering en leerbehang.

Rond 1800 is het huis bewoond door de familie Achterberg, die er een houthandel had. In de 20e eeuw is het huis bewoond geweest door de sigarenfabrikant Minnes en de electriciën Van Ameide. Deze laatste bewoner had in de tuin achter zijn huis een kleine dierentuin ingericht, waar hij een groot aantal uitheemse dieren hield, die hij aangekocht had van een dierentuin in Duitsland.

Na Van Ameide was het huis in bezit van de gebroeders P. en C. Mol, die in de loods achter het koetshuis een houtopslagplaats hadden. De laatste bewoner was de familie Piehler, die het huis van 1926 tot 1936 bewoonden.

De parkachtige tuin bij het huis kende slingerende grindpaden, met een groot aantal struiken en bomen, waaronder een vijftigtal vruchtbomen. Verder vond men er een ronde vijver, een grote volière voor duiven een een konijnenwaranda, waar wel 200 konijnen rondliepen. Achter de tuin bevond zich nog een bos met vijver die doorliep tot de Albatrosstraat.

In mei 1936 werd het huis gesloopt en het park verwijderd om plaats te maken voor de verbreding van de spoorlijn.

Bewoners

  • 1822 - Joost Rudolph Berlage

Huidige doeleinden

  • Verdwenen

Bronverwijzing

 

  • Buitens binnen Utrecht

Foto's © Albert Speelman 2023

@