Buitenplaats Jaffa

Ligging

Utrecht - Vleutenseweg

Geschiedenis

Van oorsprong was Jaffa waarschijnlijk een herberg, die ten noorden van de Vleutense Vaart stond bij een sluisje. Rond 1800 is Jaffa in bezit van de familie Van Rossum. Zij besluiten het huis om te bouwen tot een herenhuis. Uit de 18e eeuw zijn afbeeldingen bewaard gebleven, waarop we een huis zien met een royale beletage op een souterrain. De ingang van het huis bevond zich op straatniveau.

In 1837 blijkt het huis in bezit te zijn van J.C. van Stenis. In dat jaar wordt door hem een "Bad inrigting" en "Zomeruitspanning" aangelegd. In 1844 komt het huis weer in veiling.

De nieuwe eigenaar laat het bestaande huis weer afbreken, om het te vervangen door weer een nieuw herenhuis, dat als voorhuis van een boerderij dienst doet. Het huis krijgt een bijzondere voorgevel, doordat het drie vensters brede huis geflankeerd wordt door houten veranda's en een wolfdak van stro.

Daarnaast wordt ook een soort theekoepel of tuinhuis gebouwd met een hoefijzervormige plattegrond, dat voorzien wordt van Empire ramen en dubbele pilasters. Dit gebouw werd gepleisterd en was waarschijnlijk tegen een oudere woning aangebouwd. Bovendien krijgt de eigenaar ook nog de beschikking over een Oranjerie.

Van de fraaie tuin zijn nu alleen nog 3 tuinbeelden bewaard gebleven, die zich nu in de beeldentuin van het Centraal museum bevinden.

De laatste eigenaar van het huis was de familie Van Beuningen. In 1934 werd het vervallen pand gekocht door de gemeente en gesloopt. Op het terrein werden het Majellapark en de gelijknamige wijk aangelegd.

Bewoners

  • ca 1800 - familie Van Rossum
  • 1837 J.C. van Stenis

Huidige doeleinden

  • Verdwenen

Bronverwijzing

 

  • Buitens binnen Utrecht

Foto's © Albert Speelman 2024

@