Buitenplaats Welgelegen

Ligging

Utrecht -

Deze buitenplaats stond op de plek van het bejaardentehuis Welgelegen in de wijk Oog in Al in Utrecht.

Geschiedenis

Van oorsprong stond hier een aanzienlijke boerderij De Oude Hofstede die in 1712 al voorkomt. In 1772 verkoopt David ten Hove, heer van Nieuwaal de hofstede voor bijna 30000 gulden aan Arij van Rossum, die schepen van Utrecht is. Het goed is dan 80 ha groot.

In 1803 komt De Oude Hofstede in bezit van Gerrit 't Lam Vos. Gerrit breekt het dan bestaande huis af en bouwt er een nieuw huis, dat hij de naam Welgelegen geeft. In 1818 voegt hij de naastgelegen herberg Den Hommel toe aan het goed.

Door vererving komt Welgelegen in bezit van de familie Van den Broeke, die ook nog de Maria's Hoeve koopt en toevoegd aan het landgoed. In 1890 komt het huis in bezit van Guillam Hendrik van den Broeke en hij laat het huis verfraaien. Ook de tuin rond het huis wordt aangepakt en veranderd in landschapsstijl. Verder werden er een draaibaar houten prieel, een theekoepel en een koetshuis gebouwd.

In 1920 wordt Welgelegen gekocht door de gemeente Utrecht. Op een deel van de weilanden wordt een sportterrein aangelegd, terwijl de laatste eigenaar nog geruime tijd in het huis blijft wonen: het echtpaar Van den Broeke van Oudenrijn.

In de Tweede Wereldoorlog wordt Welgelegen door de bezetter gevorderd en gebruikt door de marinestaf.

Na de Tweede wereldoorlog wordt besloten om van het huis een bejaardentehuis te maken en wordt het huis met twee lage vleugels uitgebreid. Van het oorspronkelijke huis en de tuin is nu weinig meer terug te vinden.

Bewoners

  • 1712 - 1772 David ten Hove
  • 1772 - 1803 Arij van Rossum
  • 1803 - Gerrit 't Lam Vos
  • - familie Van den Broeke
  • 1890 Guillam Hendrik van den Broeke
  • 1920 - gemeente Utrecht

Huidige doeleinden

Opengesteld

Bronverwijzing

  • Buitens binnen Utrecht

Foto's © Albert Speelman 2024

@