Ligging
Voorburg - Westeinde
Geschiedenis
Dit buitenplaatsje lag aan het Westeinde, met land tot aan de Broeksloot, blijkt in 1797 geamoveerd oftewel afgebroken te zijn. Het wordt dan gevoegd bij de aanhorigheden van een ander buitengoed, te weten: Haagvliet, eveneens aan het Westeinde gelegen.
Een saillante gebeurtenis deed zich op 19 augustus 1787 ter plaatse voor. In de woelige tijden van strijd tussen de 'Keezen' oftewel de Patriotten enerzijds en de Oranjeklanten anderzijds bezoekt burger Evertsen, een fervent Patriot, in zijn 'chais' (= sjees oftewel eenvoudig tweewielig rijtuig) Voorburg, om de voornamelijk Oranjegezinde Voorburgers een lesje te komen leren. De onfortuinlijke Patriot maakt echter met chais en al een forse buiteling in het zand, waaraan gelukkig verder geen gevolgen werden verbonden, maar wel aanleiding was tot innig leedvermaak van de Oranjegezinde ooggetuigen.
Omstreeks 1810 is de buitenplaats afgebroken, waarna de grond na verloop van tijd aangekocht werd door Jacobus Leonardus Mersen Senn van Basel.
Bewoners
- - 1644 Sijmen Corszn. van Meurs
- 1644 - Adriaen van Persijn
- - 1762 Johanna Louisa Blankert, weduwe van Govert van Persijn
- 1762 - Herman Cornelis Johan van Eversdijk
- - 1772 Anna Maria van Everswijk
- 1772 - Abraham Westerhof
- - 1782 erfgenamen van Cornleia Hillegonda van Heemskerk
- 1782 - 1795 Cornelia Jacoba van Schuilenburch, weduwe van Jacob Gaal
- 1795 - Daniël Pompeus du Tour
Huidige doeleinden
- Verdwenen
Bronverwijzing
- Website gemeente Leidschendam-Voorburg
- Nationaal Archief - "Inventaris van de archieven van de Voorburgse buitenplaatsen Middenburg, Tussenburg en Haagvliet, 1625-1851"