Huis Wientjesvoort

Ligging

Vorden - Ruurloseweg 83

Geschiedenis

De landerijen van het huidige landgoed behoorden oorspronkelijk toe aan de eigenaar van het kasteel Wildenborch. Door erfenissen en huwelijken kwam het uiteindelijk in 1848 in bezit van de freules Van Dorth tot Medler. Na het overlijden van hun ouders wilden zij niet meer op het ouderlijk huis Medler wonen. In 1850 gaven zij opdracht tot het bouw van een nieuw landhuis, het huidige Wientjesvoort.

Tijdens de bouw van het nieuwe herenhuis woonden zij in het huis De Bult aan de zuidzijde van de straatweg. Deze huis werd in 1852 afgebroken toen het herenhuis gereed kwam.

Na het overlijden van de laatste freule in 1886, liet zij de bezittingen na aan haar petekind, eveneens een freule Van Dordt tot Medler. Zij was gehuwd met Otto A.J. baron van Hövell tot Westerflier, heer van Gnadenthal te Donsbruggen bij Kleef. Hun zoon heeft huis Wientjesvoort als geschenk gekregen. Bij zijn overlijden in 1920 was hij allang geen eigenaar meer van het landgoed. Zijn broer Frans betaalde de vele schulden die hij bij leven gemaakt had. Delen van het landgoed werden verkocht.

Het huis heeft na deze periode vele huurders gekend. Van 1889 tot 1892 woonde hier de familie J.C. van Suchtelen van de Haere. Ook de familie Gatacre heeft ten tijde van de renovering van de Wiersse hier gewoond. In 1924 werd het verhuurd aan Dagobert Franz Henri Freiherr von Mengden, echtgenoot van jonkvrouwe Pauline Elisabeth Clementina Maria Bosch van Drakenstein.

In 1952 heeft Eberhard Alexander Schotto Freiherr von Mengden het huis gekocht van zijn moeder en bleef er na zijn huwelijk met jonkvrouwe Gisela Charlotte Elsa van Heydebreck in 1965 tot aan de brand in 1968 wonen.

De brand van 12 december 1968 heeft flinke schsde veroorzaakt. De hele zolderverdieping was verdwenen. Geldgebrek was er de oorzaak van dat het huis niet direct werd hersteld.

Na zijn dood verkocht de weduwe van de zoon van het echtpaar Von Mengden-Bosch van Drakenstein het landgoed aan de architect Friso Woudstra. Hij heeft het huis gerestaureerd.

Bewoners

  • 1850 - 1886 freules Josephina en Judith van Dorth tot Medler
  • 1886 - freule Van Dorth tot Medler x Otto A.J. baron van Hövell tot Westerflier
  • 1889 - 1892 familie J.C. van Suchtelen van de Haere
  • - familie Gatacre
  • 1924 - Dagobert Franz Freiherr von Mengden x jvr Gisela Charlotte Elsa van Heydebreck
  • - Friso Woudstra

Huidige doeleinden

Opengesteld

Bronverwijzing

  • Overzicht Aangesloten Particuliere Landgoederen "Van niets tot iets".

Foto's © Albert Speelman 2024

@