Buitenplaats Duinrell

Ligging

Wassenaar - Duinrell 1

Geschiedenis

Aan het begin van de 17e eeuw lagen er twee boerderijen op de plaats van het latere landgoed. Het Huis ter Duyn en Oud Duinrell. Al in 1644 werd er een uitgebreid lanenstelsel ontworpen voor dit gebied, wat er op kan wijzen dat er sprake er al sprake was van een bescheiden buitenplaats.

In 1681 - 1682 laat mr. Cornelis de Jonge van Ellemeet een buitenhuis bouwen op Duinrell. Dit was ontworpen door hofarchitect Jacob Roman, die waarschijnlijk ook het uitgestrekte park in geometrische stijl ontwierp.

In de 19e eeuw kreeg Duinrell een park in Engelse landschapsstijl. Het huis werd verschillende keren verbouwd en vergroot en kreeg door de aanbouw van torentjes een kasteelachtig uiterlijk.

In 1955 werd het particuliere landgoed tegen betaling opengesteld voor het publiek. Begin jaren zestig nam H.R.J. graaf van Zuylen van Nyevelt de buitenplaats over van zijn moeder en ontwikkelde het landgoed tot een attractiepark. Daarbij moest in 1986 het landhuis helaas het veld ruimen. Overeind bleven een 17e eeuws bouwhuis (nu jeugdherberg), de oranjerie uit 1894, een dienstwoning in oud-Hollandse stijl en de 17e eeuwse boerderij Huis ter Duyn, thans woning van de familie Van Zuylen.

Bewoners

  • 1681 - mr. Cornelis de Jonge van Ellemeet
  • - H.R.J. graaf van Zuylen van Nyevelt
  • - familie Van Zuylen

Huidige doeleinden

Opengesteld

  • Toegankelijk voor gasten

Bronverwijzing

  • Monumenten in Nederland - Zuid-Holland
  • Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland

Foto's © Albert Speelman 2023

@