Buitenplaats IJsselvliedt

Ligging

Wezep - IJsselvliedtlaan 1

Geschiedenis

Het landgoed is rond 1650 ontstaan. Eén van de eerste eigenaren was Johan Beeldsnijder Steenbergen, burgemeester van Kampen. Het huidige landhuis werd gebouwd door Richard A.L. Nobel, vader van burgemeester Carel J.R. Nobel van Oldebroek in de periode van 1851 - 1881. Het landhuis werd vooral als zomerverblijf gebruikt, in de winter verbleef men in een herenhuis in Zwolle. In 1829 werd het landgoed in tweeën gedeeld door de aanleg van de Zuiderzeestraatweg. Via de familie Van Palland kwam het landgoed in 1925 in het bezit van Johan Paul Graaf Van Limburg Stirum.

Graaf van Limburg Stirum had snel carrière gemaakt in de diplomatieke dienst. In 1916 werd hij gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Van 1925 tot 1936 was hij gezant in Duitsland. Door zijn grote afkeer van alles dat met Hitler en het met Nationaal Socialisme te maken had, werd hij 1936 weggepromoveerd naar de ambassade in Londen. Het landgoed IJsselvliedt werd door het vele verblijf in het buitenland gebruikt als tweede huis. Tijdens de oorlogsjaren heeft het echtpaar doorgebracht op het landgoed. Na hun overlijden werden ze begraven in hun mausoleum op het landgoed.

In zijn testament werd bepaald dat het landgoed in het bezit kwam van de Stichting IJsselvliedt. Doel van de stichting was het bijeenhouden van het landgoed. Ook werd bepaald dat het een maatschappelijk doel moest dienen. In de jaren 1950 en 1960 werd het landgoed gebruikt voor het tijdelijk onderbrengen van Indonesiërs die in Nederland kwamen wonen.Vanaf 1972 huurt het Rode Kruis voor 1 gulden (nu 1 Euro) per jaar het landhuis voor het organiseren van vakanties voor mensen met een handicap.

De voormalige tuinmanswoning is een met riet gedekt pand uit 1845. Aan de overzijde van de Zuiderzeestraatweg - in de voormalige overplaats - staat een vierkante, wit geschilderde duiventoren op palen. Het landgoed heeft nog het 18e eeuwse lanenstelsel.

Bewoners

  • ca 1650 - Johan Beelsnijder Steenbergen
  • - Richard A.L. Nobel
  • 1925 - Johan Paul Graaf van Limburg Stirum
  • - Stichting IJsselvliedt
  • 1972 - Het Rode Kruis (huur)

Huidige doeleinden

Vakntiewoning van het Het Rode Kruis

Opengesteld

  • Het huis is niet toegankelijk
  • Het landgoed is vrij toegankelijk

Bronverwijzing

  • Monumenten in Nederland - Gelderland

Foto's © Albert Speelman 2024

@