Buitenplaats De Brink

Ligging

Zeist - Utrechtseweg 82

Geschiedenis

In het "Veilingboekje" van 1818 wordt het perceel waarop tegenwoordig de buitenplaats De Brink staat, als volgt beschreven: "Een perceel Weiland, gelegen in de Gemeente van Zeijst, in twee Kampen, groot omtrent 3,5 Morgen, strekkende uit het natemelden Percel, tot aan de Landerijen van den Heere T.N. van Bern, op de voormalige Hofstede den Brink, belend aan de eene zijde de Zeijstervaart, en aan de andere zijde de Ridder-Hoffstad Kersbergen".

De opdrachtgever voor het bouwen en aanleggen van de buitenplaats was Jhr. Willem Karel Huydecoper (1830-1882) , burgemeester van Zeist. Op 24 mei 1856 werd een gedenksteen, door de oudste dochter, voor de bouw van zijn huis links van de entree in de muur gemetseld.

De buitenplaats De Brink werd niet evenwijdig aan de Utrechtseweg gebouwd, maar met de zichtlijn naar de schuin er tegenover gelegen buitenplaats Schaerweijde, waar twee jaar eerder Jkvr. Johanna Pols was komen wonen. Op deze manier had men een fraai uitzicht en kon men zien wie er bij de jonkvrouwe op visite kwam.

De hoofdingang bevond zich in de achtergevel, zodat men vanuit de salon geen last had van de koetsen en de paarden. Links en rechts van de ingang bevonden zich kamers, van waaruit men een schitterend uitzicht had op de tuin, met de laaggelegen slingerende vijver, de bomen op de heuveltjes en het verder weg zichtbare weidelandschap.

Het huis werd in een neo-klassieke stijl gebouwd, waarbij de hoofdingang werd voorzien van een pilaster-zuilcombinatie. Ook bevinden zich hier twee rondboognissen, waarvan men veronderstelt dat hierin beelden gestaan hebben. De voorkant van het huis heeft vijf dubbele tuindeuren, terwijl de verdieping erboven drie balkondeuren heeft met links en rechts een venster.

Bij het huis hoorde ook een koetshuis, maar dat werd later opgekocht door het ernaast gelegen Bartimeus, waarna het door een hekwerk werd afgescheiden van het terrein van De Brink.

Gelukkig werd het parkbos na de particuliere bewoning in stand gehouden en kwam er geen bebouwing op. Het is nu een openbaar wandelpark.

Het is mij niet bekend, wie er verder nog particulier eigenaar is geweest van De Brink. Sinds 1970 hebben verschillende bedrijven het gebruikt als kantoorruimte.

Bewoners

  • 1856 - 1882 W.K. Huydecoper x J.M.E Dijckmeester
  • 1882 - 1904 J.M.E. Dijckmeester
  • 1904 - Jkvr. C.E.W. Huydecoper
  • 1970 - 1978 Grontmij NV
  • 1978 - BAM Holding en BAM Projectrealisatie Beleggingsmij NV
  • - 1994 Carré, Orban & Partners, International Management Consultants

Huidige doeleinden

  • Kantoor

Opengesteld

  • Het huis is niet toegankelijk
  • Park is vrij toegankelijk

Bronverwijzing

  • Kastelen en Buitenplaatsen op en om de Utrechtse Heuvelrug
  • Seijst - 03-1985 - "Zeist en het geslacht Huydecoper bouwers van de 19e eeuwse buitenplaatsen Blikkenburg, De Brink en Wulperhorst" - V.A.M. van der Burg

Foto's © Albert Speelman 2024

@