Buitenplaats Groenoord

Ligging

Zeist - Driebergseweg 12

Geschiedenis

Dit is een van de laatste buitenplaatsen die gebouwd is in Zeist. In 1888 is dit huis, in opdracht van Teunis van der Haar (1854 - 1931), gebouwd. Teunis was een zoon van Gerardus van der Haar en Jacoba de Kruyff. Zij woonden op de boerderij Zomerdijk aan de Tiendweg.

Het huis heeft maar één verdieping. Een verklaring hiervoor is gelegen in het beroep en de daaraan gekoppelde status van de stichter en toenmalige bewoner. Hij was paardenhandelaar die voor zijn broodwinning afhankelijk was van de buitenplaatsbezitter en durfde het niet aan om een buitenplaats te bouwen met hetzelfde aanzien als dat van zijn klanten.

Achter het huis staat een grote koetshuis, waar de paardekoppen aan de voorgevel wijzen op de oorspronkelijke functie. Het geheel werd eind 19e eeuw als volgt beschreven: "Met genoegen rust ons oog op tafereeltje ter linkerzijde, Groenoord. Eenvoudig en toch smaakvol, niet waar? Het hooge gebouw, dat zich hier achter verheft, is de stal vande Gebr. Van der Haar, de bekende handelaars in luxe-paarden en verhuurders van maandpaarden".

Bewoners

  • 1888 - Teunis van der Haar

Huidige doeleinden

  • Particuliere bewoning

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Buitenplaats Groenoord

Bronverwijzing

Foto's © Albert Speelman 2021

@