Buitenplaats Nieuw-Beerschoten

Ligging

Zeist - Driebergseweg 14

Geschiedenis

Het huis Nieuw-Beerschoten is de opvolger van de buitenplaats Beerschoten-Willinkhof, alleen werd dit nieuwe huis niet in de buurt van het oude huis gebouwd. Het huis Beerschoten stond in de gemeente Driebergen en op uitdrukkelijk bevel van de laatste eigenaar, de heer J.A. Willink, werd het huis in 1889 afgebroken en het landgoed een openbaar wandelpark.

De heren H. Meerdink Gzn, J. Meerdink en J.A. van Nie, gaven in 1889, nadat ze het 'oude' Beerschoten voor afbraak hadden gekocht, opdracht de buitenplaats Nieuw-Beerschoten te bouwen. Vele stenen van Beerschoten werden gebruikt voor de bouw van het nieuwe huis. Toen de 3 eigenaars ontdekten, dat onder de dakpannen van Beerschoten, de hele kap met koper was beslagen, waren ze daar erg blij mee: met het geld dat de verkoop daarvan opleverde, kon een deel van de bouwkosten gedekt worden.

Nieuw-Beerschoten werd een witgepleisterd neoklassiek gebouw, met een terras en een fraaie trappartij. Verder kreeg het huis een souterrain, twee bouwlagen en een afgeplat schilddak, met daarop een koepeltje. Dit koepeltje is een miniatuur van de koepel die te vinden is op het terrein van het vroegere Beerschoten.

In de achtergevel werd een dubbele gebogen trappartij naar de hoofdingang aangebracht, waarachter zich een grote hal bevindt. Onder deze hoofdingang zit in het midden van de palladiaanse trappartij een dubbele beglaasde deur naar het souterrain.

Bij het huis hoorde ook een koetshuis, maar dat is in de loop van de 20e eeuw afgebroken.

In 1922 is de heer R.H. van Dorsser eigenaar van het huis. Hij geeft opdracht aan tuinarchitect D. Meeuwenberg om van de voortuin een landsschapstuin te maken en van de achtertuin een formele tuin in de stijl van die tijd. Op het terrein wordt dan ook een portierswoning gebouwd.

Bewoners

  • 1889 - H. Meerdink Gzn, J. Meerdink en J.A. van Nie
  • 1922 - R.H. van Dorsser

Huidige doeleinden

  • Particuliere bewoning

Opengesteld

  • Niet toegankelijk

Bronverwijzing

  • Kastelen en Buitenplaatsen op en om de Utrechtse Heuvelrug

Foto's © Albert Speelman 2023

@