Buitenplaats van de familie Van Walkart

Ligging

Zeist - Het huis heeft gelegen op de plaats van het voormalige hoofdpostkantoor Het Rond

Geschiedenis

De buitenplaats is in de 19e eeuw gesticht door de welgestelde Amsterdamse familie Walkart. Schuin tegenover de buitenplaats ligt het 'overbosch' dat bij het buiten hoort. In 1904 liet Marianne Henriëtte Walkert (1824-1904) grond na aan de gemeente Zeist op voorwaarde dat het 'overbosch' een algemeen toegankelijk wandelpark wordt. Het park wordt aangelegd in romantische landschapsstijl: heuvelachtig, met slingerpadjes, groenblijvende heesters en verrassende doorkijkjes.

Park

De oranjerie aan de Choisyweg is afkomstig uit het Walkartpark dat in 1905 door tuinarchitect Hendrik Copijn is aangelegd in het 'Overbosch' van het huis van de familie Walkart aan Het Rond. De oranjerie stond op het stuk grond dat de dames Walkart in 1895 van de familie De Geer kochten. Dit stuk grond sloot aan bij hun 'Overbosch'. In 1939 werd de oranjerie van het Walkartpark overgebracht naar de gemeentelijke kwekerij aan de Choisyweg. Na de sluiting van de gemeentekwekerij in het midden van de jaren 90 doet de oranjerie niet meer als zodanig dienst. Op de grond van de kwekerij verrees in 1997 een seniorenwooncomplex. De oranjerie is daarin opgenomen als een ontmoetingsruimte.

De oranjerie is een rechthoekig, bakstenen gebouw met wit gestuukte pilasters op de hoeken. De dakrand is voorzien van een kroonlijst. Oorspronkelijk had het dak een attiek die voor 1906 werd vervangen door een aantal siervazen. In de kopgevels zitten hoge, getoogde, vensters met blinden. In de voorgevel zijn drie openslaande deuren met roedeverdeling aangebracht. Boven elke deur zit een getoogd bovenlicht. De achtergevel is gesloten.

Bewoners

- 1904 Marianne Henriëtte Walkart

Huidige doeleinden

  • Verdwenen

Opengesteld

  • Park is vrij toegankelijk

Bronverwijzing

Seijst. Open Monumentendag 2011. Oud gebouw, nieuw gebruik. 2011-III

Foto's © Albert Speelman 2024

@